Szparagi świetnie smakują podawane z różnymi sosami, najczęściej jest to beszamel.
Chciałam zaproponować Wam dziś coś innego, dip śmietanowo - szczypiorkowy podany na ciepło,
który świetnie smakuje z sezonowymi szparagami.
Sos przygotowujemy w czasie kiedy szparagi się gotują, jest naprawdę bardzo smaczny i może konkurować z tradycyjnym beszamelem.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka masła
30 ml słodkiej śmietany 30 %
100 g śmietany 18 %
pieprz, sól
szczypta cukru
1 łyżka soku z cytryny
Szparagi myję, cieniutko obieram (opcjonalnie), odłamuję zdrewniałe końcówki i wiążę nitką w pęczki.
W wąskim, wysokim garnku zagotowuję wodę.
Do wody dodaję sól, szczyptę cukru oraz sok z cytryny.
Szparagi układam w garnku tak, aby łebki wystawały delikatnie ponad lustro wody
i gotuję je ok. 6 - 8 minut.
Widelcem można sprawdzać na bieżąco czy odpowiada Nam miękkość warzywa.
W czasie kiedy szparagi się gotują, przygotowuję sos.
W rondelku na małym ogniu roztapiam masło, dodaję obydwie śmietanki, pieprz oraz sól do smaku, mieszam całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodaję drobno posiekany szczypiorek, ponownie mieszam.
Lekko ostygnięte szparagi podaję z ciepłym sosem.
0 comments:
Prześlij komentarz