Placek na maślance to jedno z najszybszych i najsmaczniejszych ciast jakie przygotowuję w swojej kuchni.
To jedno z tych ciast, które nie może się nie udać.
Można tutaj dodać swoje ulubione owoce, ja dziś zapraszam na wersję z truskawkami.
Dzięki dodatkowi maślanki ciasto długo jest wilgotne, doskonale smakuje zarówno do kawy jak i do popołudniowej herbaty.
Truskawki polecam drobno pokroić ponieważ są dość wilgotne i dzięki temu ciasto równomiernie się pod nimi upiecze.
Truskawki polecam drobno pokroić ponieważ są dość wilgotne i dzięki temu ciasto równomiernie się pod nimi upiecze.
Składniki:
na formę 25 cm x 30 cm
ok. 250 g truskawek
3 jaja
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
masło lub margaryna do natłuszczenia formy
mąka lub bułka tarta do posypania
dodatkowo
masło lub margaryna do natłuszczenia formy
mąka lub bułka tarta do posypania
Jaja ubijam wraz z cukrem na puszystą masę, wąskim strumieniem dodaję maślankę oraz olej, miksuję 2-3 minuty.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewam przez sito, dodaję do pozostałych składników i miksuję na gęstą, jednolitą masę.
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, aby utrzymać ciężar owoców.
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, aby utrzymać ciężar owoców.
Formę natłuszczam i posypuję delikatnie mąką, przekładam masę, wyrównuję i układam na wierzchu pokrojone w plastry truskawki.
Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńA jakby tak "utopić" całe truskawki w cieście? Czy akie plastry na wierzchu nie wyschną za szybko?
OdpowiedzUsuńTruskawki są dość wilgotne więc nie powinny być suche, bynajmniej u Nas tak się nie zdarzyło.
UsuńCiasto na maślance robię z różnymi owocami i zawsze układam je na wierzchu, "nie topię" całych owoców więc nie powiem jakby zachowały się w przypadku całkowitego zanurzenia :)
Aż ślinka cieknie...;-)
OdpowiedzUsuńz rabarbarem też by było pewnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej! robiłam też to ciasto z jagodami, jabłkami i brzoskwiniami :)
UsuńZawsze wychodzi bardzo smaczne.
Właśnie miałam o to zapytać :) czyli u mnie będzie z rabarbarem w pierwszej kolejności. Dzięki za przepis :)
UsuńCiasto jest uniwersalne. ;)
UsuńWiele skladnikow tutaj pasuje ;)
Bardzo lubię ciasta na maślance alno jogurcie - są takie cudownie wilgotne... :)
OdpowiedzUsuńmmm... wygląda smakowicie... zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z dodatkiem maślanki.
OdpowiedzUsuńzjem wszystko co ma truskawki :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne! :) Dziś wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńrewelacja !!!! wszyscy sie zajadali :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńPozdrawiam,
J.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń