Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji gościć w swojej kuchni jarmużu, zachęcam Was do tego,
abyście się z nim zaprzyjaźnili.
Można go wykorzystać do zup, sałatek, sosów, makaronów lub przemycić jako bombę witaminową do koktajlu.
Jarmuż jest jednym z warzyw najbogatszych w witaminy C, A, B, E, K oraz sole mineralne takie jak żelazo, wapń, fosfor.
Zawiera silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne, a przy tym jest lekkostrawny.
Jego smak jest neutralny, w przypadku koktajlu praktycznie niewyczuwalny, nadaje za to pięknego koloru i sprawia, że napój jest istną bombą witaminową.
Składniki:
na 2-3 porcje
10 liści jarmużu
2 dojrzałe banany
1 słodkie jabłko, obrane
1 łyżka płatków owsianych np. Kupiec
1 łyżka siemienia lnianego
ok. 700 ml mleka 1, 5 %
Wszystkie składniki przekładam do blendera, stopniowo dodaję mleko i miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.
Podaję od razu po przygotowaniu.
Mleka dodajcie tyle, aby napój odpowiadał Waszym preferencjom.
(Mniej jeśli wolicie gęste koktajle, więcej jeżeli wolicie rzadkie)
brzmi ciekawie, mam tylko pytanie czy liście jarmużu powinny być przemrożone, tak jak w przypadku np sosów, czy właśnie mają być "surowe"?
OdpowiedzUsuńJa korzystałam z "surowych" :)
UsuńPozdrawiam,
Justyna