Smaczna i lekka sałatka, szybka do przygotowania, a przy tym bardzo pożywna.
Soczysty kurczak obtoczony w przyprawach, podany w towarzystwie szpinaku, rukoli oraz pomidora.
Sałatkę z kromką pieczywa możemy podać w ramach obiadu,
możemy ją również przygotować dzień wcześniej, przełożyć do hermetycznego pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy.
Jeżeli będziecie mieli ochotę możecie sałatkę podać z ulubionym dressingiem lub jogurtem naturalnym, Nam wystarczył soczysty pomidor oraz dobrze usmażona, nie wysuszona pierś z kurczaka.
Składniki:
na 2 porcje
300 g fileta z kurczaka
200 g świeżego szpinaku
100 g rukoli
3 pomidory
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
2 łyżeczki przyprawy gyros
1 łyżka oliwy
Pierś z kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę.
Do miseczki dodaję łyżkę oliwy, czerwoną słodką paprykę oraz przyprawę gyros,
dokładnie łączę ze sobą.
Na talerz przekładam pokrojone mięso i wcieram w nie przygotowaną marynatę, aby każdy kawałek był dokładnie nią pokryty.
Tak przygotowaną pierś z kurczaka przekładam na rozgrzaną patelnię i smażę na średnim ogniu, często mieszając.
Robię to ok. 6-8 minut, aby mięso straciło surowość i zamknęło swoje pory, ale nadal pozostało soczyste w środku.
W czasie kiedy mięso smaży się, myję szpinak oraz rukolę, pomidora kroję w kostkę.
Warzywa układam na talerze, gorące mięso zaraz po usmażeniu przekładam na warzywa, posypuję drobno posiekaną natką pietruszki i od razu podaję.
0 comments:
Prześlij komentarz