Świetna sałatka z ryżem i tuńczykiem, która podbiła moje podniebienie ;)
Idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację, można ją przygotować także na imprezę albo na Wielkanoc.
Jeżeli lubicie kukurydzę możecie dodać ją do sałatki wzbogaci dodatkowo smak,
ja w tej wersji ją pominęłam.
Składniki:
300 g ryżu białego
4 jaja
1/2 pęczka szczypiorku
2 puszki tuńczyka
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pieprz
sól
Ryż gotuję według wskazówek na opakowaniu, odcedzam na durszlaku i pozostawiam do ostygnięcia.
Jaja gotuję na twardo, obieram i kroję w drobną kostkę.
Tuńczyka odcedzam dokładnie z zalewy i rozdrabniam widelcem.
Szczypior drobno siekam.
Wszystkie składniki łączę ze sobą w salaterce, dodaję majonez oraz jogurt naturalny, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Całość dokładnie mieszam, wstawiam do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Wygląda bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie na sam widok :) !
OdpowiedzUsuń