Faszerowane jaja świetnie prezentują się na Wielkanocnym stole.
Warto przygotować je jednak nie tylko na Święta gdyż odnajdą się jako przekąska na każdej imprezie, będą także smacznym urozmaiceniem śniadania oraz kolacji.
Warto przygotować je jednak nie tylko na Święta gdyż odnajdą się jako przekąska na każdej imprezie, będą także smacznym urozmaiceniem śniadania oraz kolacji.
Dziś proponuję jaja faszerowane serem żółtym oraz szynką.
Składniki:
na 5 jaj (10 połówek)
5 jaj
50 g sera żółtego
50 g ulubionej szynki
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
szczypiorek
sól, pieprz
Jaja gotuję na twardo i pozostawiam do ostudzenia.
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, szynkę kroję w drobną kostkę,
szczypiorek drobno siekam.
Ostudzone jaja obieram i przekrawam na pół, wydrążam z nich łyżeczką żółtka, które przekładam do miseczki.
Żółtka dokładnie rozgniatam widelcem, mieszam z majonezem oraz jogurtem naturalnym.
Dodaję do miseczki ser żółty, szczypiorek oraz szynkę, mieszam całość i przyprawiam solą oraz pieprzem.
Nadziewam połówki jajek przygotowanym farszem, układam je na talerzu lub półmisku i posypuję dla ozdoby drobno posiekanym
szczypiorkiem.
Jaja wstawiam do lodówki na kilkanaście minut, aby się lekko schłodziły,
następnie są już gotowe do podania.
Mmm, uwielbiam faszerowane jajka, mogłabym jeść codziennie. :)
OdpowiedzUsuńKocham jajka faszerowane, zawsze na Wielkanoc są na stole w różnych wersjach :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują i z pewnością świetnie smakują,muszę zrobić jakieś faszerowane jajka,bo mój Mąż bardzo lubi, bardzo zaciekawił mnie Twój pomysł.Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńjajka na pewno pyszne ale talerz też mi się bardzo podoba
OdpowiedzUsuń