Jaja faszerowane serem żółtym i szynką

Faszerowane jaja świetnie prezentują się na Wielkanocnym stole.
Warto przygotować je jednak nie tylko na Święta gdyż odnajdą się jako przekąska na każdej imprezie, będą także smacznym urozmaiceniem śniadania oraz kolacji.

Dziś proponuję jaja faszerowane serem żółtym oraz szynką.


Składniki:
na 5 jaj (10 połówek)

5 jaj
50 g sera żółtego
50 g ulubionej szynki  
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
szczypiorek
sól, pieprz


Jaja gotuję na twardo i pozostawiam do ostudzenia.
 Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, szynkę kroję w drobną kostkę,
 szczypiorek drobno siekam.

Ostudzone jaja obieram i przekrawam na pół, wydrążam z nich łyżeczką żółtka, które przekładam do miseczki.
Żółtka dokładnie rozgniatam widelcem, mieszam z majonezem oraz jogurtem naturalnym.
Dodaję do miseczki ser żółty, szczypiorek oraz szynkę, mieszam całość i przyprawiam solą oraz pieprzem. 
 Nadziewam połówki jajek przygotowanym farszem, układam je na talerzu lub półmisku i posypuję dla ozdoby drobno posiekanym szczypiorkiem.

Jaja wstawiam do lodówki na kilkanaście minut, aby się lekko schłodziły,
 następnie są już gotowe do podania.
Wielkanocne Smaki - edycja IV
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

4 comments:

  1. Mmm, uwielbiam faszerowane jajka, mogłabym jeść codziennie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham jajka faszerowane, zawsze na Wielkanoc są na stole w różnych wersjach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentują i z pewnością świetnie smakują,muszę zrobić jakieś faszerowane jajka,bo mój Mąż bardzo lubi, bardzo zaciekawił mnie Twój pomysł.Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  4. jajka na pewno pyszne ale talerz też mi się bardzo podoba

    OdpowiedzUsuń