Jeżeli jeszcze nie robiliście domowego zakwasu na żurek gorąco Was do tego zachęcam.
Przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy wymieszać wszystkie składniki w słoju, odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce i regularnie doglądać nasz zakwas.
Zapach domowego zakwasu jest cudowny, a żurek ugotowany na nim bardzo smaczny.
Składniki:
500 ml ciepłej przegotowanej wody
5 - 6 łyżek mąki żurkowej typ 1850
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren kolorowego pieprzu
kromka razowego chleba na zakwasie
Ząbki czosnku delikatnie miażdżę nożem i nacinam na końcówkach w krzyż.
Do dużego słoika wsypuję mąkę i dolewam wodę, dokładnie mieszam, aby nie powstały grudki.
Następnie dodaję czosnek, wszystkie przyprawy oraz kromkę chleba razowego.
Słoik przykrywam czystą ściereczką lub gazą, odstawiam na 3 - 4 dni na blat kuchenny w ciepłe miejsce. Codziennie mieszam zakwas i sprawdzam po zapachu czy ma odpowiedni kwaśny zapach, powinno to nastąpić po wspomnianych 3, 4 dniach.
Gotowy zakwas przelewam przez sito i od razu dodaję do żurku,
można go także zamknąć w słoiku i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Jaka to jest maka zurkowa?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie mąka żurkowa to mąka typ 1850, tak musi być napisane na opakowaniu.
UsuńJa swoją mąkę kupuję zazwyczaj w Tesco, ale będzie na pewno dostępna w każdym większym sklepie czy markecie.
Można zajrzeć pod ten link gdzie jest ta mąka z której korzystam od lat.
Usuńhttp://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003011555710
Pozdrawiam