Ciasto waniliowe to jeden z tych ulubionych wypieków gdzie wszystkie składniki łączymy w jednym naczyniu, miksujemy, przekładamy do keksówki, wstawiamy do piekarnika...i musimy się tylko uzbroić w cierpliwość podczas oczekiwania na gotowe ciasto.
Podczas pieczenia po domu roznosi się cudowny zapach prawdziwej wanilii, a kubki smakowe szaleją ;)
Ciasto piekłam już kilka razy, zawsze wychodzi pulchne, mięciutkie, aromatyczne.
Wspaniale smakuje ze szklanką mleka na śniadanie.
Jego przygotowanie jest banalne i bardzo szybkie, dlatego na stałe weszło do repertuaru moich wypieków.
Składniki:
na keksówkę 12 cm x 30 cm
4 jaja
200 g roztopionego i schłodzonego masła (1 kostka)
1 szklanka cukru pudru
220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 lub 3 laski wanilii
kilka kropli aromatu waniliowego
3-4 łyżki maślanki
dodatkowo
trochę masła do wysmarowania formy
mąką do podsypania formy
cukier puder do ozdoby
Kostkę masła roztapiam w rondelku i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Laski wanilii rozcinam wąskim nożykiem wzdłuż i wyciągam z nich nasiona.
Do miski wbijam całe jaja, dodaje do nich cukier puder i miksuję 2-3 minuty na puch, następnie wąskim strumieniem wlewam roztopione masło, kolejno przesiewam przez sito mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, wciąż miksuję.
Na koniec dodaję aromat waniliowy, maślankę oraz nasiona wanilii, całość mieszam do połączenia się składników.
Masa powinna mieć gęstą konsystencję.
Przygotowane ciasto przekładam do keksówki wysmarowanej masłem oraz podsypanej mąką.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piekę przez ok. 35 - 45 minut.
Czas pieczenia ciasta zależy od rodzaju piekarnika, należy piec je do momentu, aż patyczek będzie suchy.
Gotowe ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie posypuję cukrem pudrem lub według upodobań polewą czekoladową albo lukrem.
0 comments:
Prześlij komentarz