Chrzan tarty domowy

W moim rodzinnym domu chrzan to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole.
Odkąd sięgam pamięcią Tata zawsze zajmował się tarciem chrzanu zarówno na Święta Bożego Narodzenia jak i na Wielkanoc.
Pamiętam jak dziś, że łzy leciały Mu przy tym niemiłosiernie, dlatego często zakładał do tarcia chrzanu okulary bądź gogle narciarskie i wtedy było dużo śmiechu ;)

Ten widok już na zawsze pozostanie w moich wspomnieniach, tak samo jak smak chrzanu przygotowanego w domu rodzinnym, który zawsze zjadamy do białej kiełbasy.

Nie muszę nikogo przekonywać, że to co przygotowane w domu smakuje najlepiej.
Nasz chrzan jest zawsze bardzo ostry, chociaż jego ostrość zależy tak naprawdę od tego jaki rodzaj korzenia chrzanu uda Nam się kupić.

Domowy tarty chrzan może być bazą do zrobienia domowej ćwikły na którą przepis znajdziecie tutaj.


Składniki:

2 korzenie chrzanu
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
3 - 4 łyżki przegotowanej wody
cukier
sól


Korzenie chrzanu obieram cienko (najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw), myję i wrzucam do zimnej wody na 2 godziny.
Dzięki temu nie będziemy płakać podczas ich ścierania.

Chrzan ścieram na najdrobniejszych oczkach tarki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.

Dodaję do smaku cukier oraz sól, a także wodę przegotowaną w takiej ilości, jaką konsystencję chcę nadać mojemu chrzanowi
U mnie na te proporcje dodaję 3 - 4 łyżki wody.
Dodatek wody sprawi również, że chrzan nie będzie zbyt suchy.

Tarty domowy chrzan przekładam do wyparzonych słoiczków i przechowuję w lodówce.

Przed podaniem można wymieszać chrzan z majonezem lub śmietaną, dzięki temu będzie łagodniejszy.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

3 comments:

  1. Też bardzo lubię chrzan a robię go w prosty sposób,kroję na małe kawałki potem mielę w młynku do kawy a żeby nie dawało po oczach i nosie to mam włączoną suszarkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chrzan wystarczy obrać i zamrozić następnie zetrzeć zamrożony i nie ma mowy o płaczu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję bardzo za taką poradę! Na pewno wykorzystam w tym roku:)

      Usuń