Babka przygotowana na kremówce ma przyjemny śmietankowy smak i wspaniały żółty kolor.
Jeżeli przygotowaliście kiedyś babkę gotowaną to jej smak mogę porównać do mojej ukochanej babki gotowanej z dzieciństwa :)
Podczas pieczenia nie wyrasta, aż tak bardzo jak na przykład babka cappuccino, jest bardziej zbita w swojej konsystencji jednak nie mniej smaczna.
Składniki:
na tradycyjną formę do babki o średnicy ok. 25 cm
4 jaja
200 ml śmietany kremówki 30 %
1 szklanka cukru pudru
300 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do ozdoby
lukier
czekoladowe kropki
Żółtka i białka dokładnie oddzielam.
Białka w osobnej misce ubijam na sztywną pianę.
Żółtka wraz z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym miksuję na puch.
Następnie dodaję delikatnym strumieniem śmietankę, wciąż miksując przesiewam przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia, ubijam na jednolitą masę.
Na koniec dodaję ubite na sztywno białka i delikatnie miksuję całość, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się.
Formę smaruję masłem i podsypuję mąką, przekładam masę, wyrównuję.
Formę smaruję masłem i podsypuję mąką, przekładam masę, wyrównuję.
Piekarnik nagrzewam do 170 stopni C i piekę moją babkę ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Ja piekłam w funkcji termoobieg przez ok. 35 minut.
Babkę pozostawiam do całkowitego ostygnięcia w formie, następnie przekładam ją na metalową kratkę - ruszt, polewam lukrem oraz ozdabiam czekoladowymi kropkami.
0 comments:
Prześlij komentarz