Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez moich ulubionych babek.
W moim rodzinnym domu na Święta zawsze przygotowujemy babkę gotowaną oraz piaskową,
w tym roku na Naszym stole zagości także babka cappuccino.
Pyszna, mięciutka, rozpływająca się w ustach.
Dzięki dodatkowi maślanki wspaniale wyrasta i jest przyjemnie wilgotna przez dwa, trzy dni.
Spokojnie można ją przygotować już w Wielki Piątek.
Jeżeli chodzi o smak cappuccino ja użyłam czekoladowe, ale możecie dodać swój ulubiony smak.
Świetnie sprawdzi się tutaj kakaowe lub rumowe.
Na blogu znajdziecie także przepisy na inne babki
Składniki:
na tradycyjną formę do baby o średnicy ok. 25 cm
1 jajo
1/2 kostki margaryny
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżeczek cappuccino
Margarynę w temperaturze pokojowej ucieram z cukrem, następnie dodaję jajo oraz maślankę i dalej miksuję na jednolitą masę.
Mąkę przesiewam przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i dodaję do powstałej masy,
dokładnie mieszam.
Formę do baby smaruję masłem i podsypuję mąką.
Połowę przygotowanej masy przekładam do formy, a do drugiej połowy która została w misce dodaję cappuccino, miksuję i przekładam na jasną masę, dokładnie wyrównuję.
Babkę piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu babę pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie wykładam z formy,
posypuję cukrem pudrem lub ozdabiam lukrem.
posypuję cukrem pudrem lub ozdabiam lukrem.
Ciasto przechowuję w szczelnym pojemniku hermetycznym w temperaturze pokojowej do 2, 3 dni.
Zima za oknem, a ja poszukuję już wielkanocnych inspiracji. Przepis na pewno wykorzystam jako ciekawą alternatywę tradycyjnej babki piaskowej. Musi być przepyszna (;
OdpowiedzUsuń