Babka cappuccino


Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez moich ulubionych babek.
W moim rodzinnym domu na Święta zawsze przygotowujemy babkę gotowaną oraz piaskową, 
w tym roku na Naszym stole zagości także babka cappuccino.

Pyszna, mięciutka, rozpływająca się w ustach.
Dzięki dodatkowi maślanki wspaniale wyrasta i jest przyjemnie wilgotna przez dwa, trzy dni.
Spokojnie można ją przygotować już w Wielki Piątek.

Jeżeli chodzi o smak cappuccino ja użyłam czekoladowe, ale możecie dodać swój ulubiony smak.
Świetnie sprawdzi się tutaj kakaowe lub rumowe.

Na blogu znajdziecie także przepisy na inne babki





Składniki:
na tradycyjną formę do baby o średnicy ok. 25 cm

1 jajo
1/2 kostki margaryny
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżeczek cappuccino 



Margarynę w temperaturze pokojowej ucieram z cukrem, następnie dodaję jajo oraz maślankę i dalej miksuję na jednolitą masę.
Mąkę przesiewam przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i dodaję do powstałej masy, 
dokładnie mieszam.

Formę do baby smaruję masłem i podsypuję mąką.
Połowę przygotowanej masy przekładam do formy, a do drugiej połowy która została w misce dodaję cappuccino, miksuję i przekładam na jasną masę, dokładnie wyrównuję.

Babkę piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu babę pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie wykładam z formy,
posypuję cukrem pudrem lub ozdabiam lukrem.

Ciasto przechowuję w szczelnym pojemniku hermetycznym w temperaturze pokojowej do 2, 3 dni.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

1 comments:

  1. Zima za oknem, a ja poszukuję już wielkanocnych inspiracji. Przepis na pewno wykorzystam jako ciekawą alternatywę tradycyjnej babki piaskowej. Musi być przepyszna (;

    OdpowiedzUsuń