Surówka z kapusty kiszonej gości u Nas jako dodatek do obiadu bardzo często.
Tym razem postanowiłam urozmaicić ją o dodatek papryczki chili, która świetnie podkręca smak surówki i sprawia, że jest bardziej wyrazista.
Składniki:
250 g kapusty kiszonej z marchewką
1 jabłko
1/2 cebuli
1/2 małej papryczki chili
2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
pieprz, sól
Kapustę kiszoną odciskam z nadmiaru soku i dość drobno siekam.
Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę kroję w kostkę, papryczkę chili pozbawiam pestek i siekam w bardzo drobne kawałeczki.
Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję oliwę oraz skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem, na koniec dokładnie mieszam, przed podaniem schładzam surówkę w lodówce.
Czasami potrafię sporą miskę zjeść takiej suróweczki sama:)
OdpowiedzUsuńI tak też uczyniłam :-)
UsuńCiekawe urozmaicenie, muszę wypróbować, zapowiada się smakowicie, pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńKapusta kiszona na ostro? Czemu nie, brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńCudowne kolorki, brzmi intrygująco :)
OdpowiedzUsuń