Śniadaniowe placuszki z serkiem homogenizowanym

Smaczne i puszyste placuszki z dodatkiem serka homogenizowanego świetnie sprawdzą się jako szybka i ciepła propozycja śniadaniowa.

Placuszki najlepiej smakują z kubkiem gorącego kakao, możemy dodać do nich swoje ulubione dodatki, ja wybrałam cukier puder trzcinowy, który dostałam do testowania od firmy Diamant.
 



Składniki:
na 8-10 placuszków/1 osobę 

150 g serka homogenizowanego (u mnie Danio)
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej lub pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja
2 łyżki roztopionego masła lub oleju


Jaja w temperaturze pokojowej miksuję wraz z cukrem, następnie dodaję serek homogenizowany i dokładnie mieszam.
Kolejno dodaję mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz roztopione masło.
Ciasto mieszam na jednolitą masę, powinno mieć dość gęstą konsystencję.

Przed smażeniem placków odstawiam miskę pod przykryciem na ok. 15 minut, aby płatki owsiane trochę spęczniały.
Jeżeli Nam się spieszy nie jest to konieczne :)


Placuszki smażę na rozgrzanej patelni teflonowej na minimalnej ilości tłuszczu, aż do uzyskania koloru złocistego i od razu podaję z ulubionymi dodatkami. 





Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

6 comments:

  1. Cukier puder to najlepszy dodatek do wszelkich placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję, wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na diecie Mż chyba dopuszczalne?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej ;) można wtedy użyć innego słodzidła albo je pominąć, aby było mniej kalorycznie ;)

      Usuń