Razowe Zapiekanki Z Salami I Serem.

Jeżeli czasami macie dość tradycyjnych kanapek polecam od czasu do czasu zrobić je na ciepło, jako zapiekanki z piekarnika.
Dziś przygotowałam trochę zdrowszą wersję domowych zapiekanek na chlebie razowym.
 Pieczywo razowe bardzo fajnie smakuje po zapieczeniu, całkiem inaczej niż pieczywo pszenne.

Takie zapiekanki możemy zaserwować na śniadanie, obiad, kolację albo podczas jakiejś imprezy.
Dowolność w tym przypadku jest naprawdę bardzo duża, dodatkowym plusem jest fakt, że zapiekanki robi się bardzo szybko i możemy do nich wykorzystać ulubione warzywa czy wędlinę.

Jako dodatek do ciepłych grzanek polecam Wam sos czosnkowy albo ketchup.

 które również mogę Wam śmiało polecić jako dodatek do wszelkich zapiekanek.


Składniki:
na 4 zapiekanki

4 kromki pieczywa razowego
8 plasterków salami
2 ogórki konserwowe
1 mała cebula
50 g sera żółtego
masło
czerwona słodka papryka
oregano

ulubione sosy lub ketchup


Cebulę kroję w piórka, ogórki w talarki, a ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
Pieczywo razowe smaruję cienką warstwą masła, na każdej kromce układam warstwę cebuli, po 2 plasterki salami, talarki ogórka.
Całość posypuję grubą warstwą sera żółtego, który przyprószam czerwoną słodką papryką i oregano.

Dzięki temu zapieczony ser będzie ładniej wyglądał, a grzanki będą lepiej smakować.

Gotowe pieczywo wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekam ok. 10 minut, aż ser się dokładnie rozpuści, a pieczywo stanie się chrupiące.

Grzanki podaję na gorąco z ketchupem lub ulubionymi sosami. 



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

3 comments: