Zostałam zaproszona przez Martę do grupy zaprzyjaźnionych Blogerów i Blogerek, z którymi raz w miesiącu będziemy podejmować kulinarne wyzwanie.
Pomysł bardzo mi się spodobał, a z racji tego, że mamy styczeń - czas zabawy i karnawału pozostajemy w tematyce karnawałowych przekąsek.
Przygotowałam zatem szybką i bardzo smaczną przekąskę, która odnajdzie się na każdej imprezie ;)
Pastę z kabanosa i papryki szykujemy w blenderze, możemy to zrobić nawet dzień wcześniej przed daną imprezą wtedy będzie jeszcze smaczniejsza.
Bezpośrednio przed serwowaniem przekąski nakładamy pastę na krakersy i gotowe :)
Bezpośrednio przed serwowaniem przekąski nakładamy pastę na krakersy i gotowe :)
Składniki:
na ok. 30 krakersów
30 krakersów
150 g kabanosów wieprzowych
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
1/2 małego pomidora
2-3 łyżki majonezu
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
natka pietruszki do ozdoby
Kabanosy kroję na mniejsze kawałki i przekładam do misy blendera, miksuję ok. 30 sekund, następnie dokładam posiekane drobno warzywa i całość miksuję 1-2 minuty.
Na koniec do mojej pasty dodaję majonez w takiej ilości, aby nadał całości konsystencji pasty, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz czerwoną słodką papryką, jeszcze chwilę miksuję i pasta jest gotowa.
Na krakersach układam widelcem porcje pasty, rozprowadzam po całości i delikatnie dociskam.
Krakersy podaję na półmisku, udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki.
W styczniowym Wyzwaniu Blogerów i Blogerek wzięli udział:
Monika : Bon appétit
Magda : My simple kitchen
Gosia : Codzienna Kuchnia Niecodzienna
Marzena : Zacisze kuchenne
Marzena : Zacisze kuchenne
Beata : Stare Gary
Patryk i Ada : Cook
Gosia : Co do jedzenia
Justyna : Mama i Pomocnicy
Iwona : Izioni pyszne smaki
Patryk i Ada : Cook
Gosia : Co do jedzenia
Justyna : Mama i Pomocnicy
Iwona : Izioni pyszne smaki
Świetna akcja i przemiła atmosfera :)
Dziękuję Kochani!
Zapraszam do przeglądania zaprzyjaźnionych blogów po więcej karnawałowych inspiracji :)
Dziękuję Kochani!
Zapraszam do przeglądania zaprzyjaźnionych blogów po więcej karnawałowych inspiracji :)
Zrobię taką pastę :) Smakowicie, dziękuję za dziś :**
OdpowiedzUsuńSuper akcja ;) i świetna zabawa :)
Usuńja często robię krakersy z czymś :) pyszności !
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z Twojej propozycji:-) Pyszna:-)
OdpowiedzUsuńJaki ładny kolor, pewnie smakują tak samo dobrze! Dziękuję za wspólne szykowanie :)
OdpowiedzUsuńJustynko te krakersy tak mnie kuszą wyglądem, że mmmm :)
OdpowiedzUsuńwyśmienite przepisy i super blog, będę tu często zaglądała :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam również na mojego bloga :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com
rewelacyjnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńCo blog to bardziej apetyczne przekąski :) Dziękuje za wspólną zabawę i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTa pasta pewnie i do razowego chlebka byłaby dobra, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię pasty, takiej jeszcze nie robiłam, więc na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńOj jak ja dawno nie jadam takich krakersów, a pasta wygląda bardzo smacznie. Dziękuję za zabawę :-)
OdpowiedzUsuńWiem, że je zrobię:) Już za niedługo:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Czy pastę można użyć np. do kruchych, słonych babeczek? :)
OdpowiedzUsuńPowinna się bardzo dobrze komponować z takimi babeczkami :)
UsuńZrobiłam dziś pastę :) Wyszła przepyszna :) Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńJednak nie zdążę zrobić babeczek, ale co sądzisz o podaniu pasty na bagietce? Pasta nie rozmoczy bułki za bardzo?
To zależy od konsystencji pasty, jeżeli wyszła gęsta to śmiało można ją podawać na bagietce, natomiast jeżeli ma luźniejszą konsystencję to nie zagwarantuję do końca jaki będzie efekt ponieważ bagietka ma to do siebie zwłaszcza świeża, że jest bardzo mięciutka, prawda :) wtedy dobrze nakładać pastę bezpośrednio przed podaniem.
UsuńA przyszedł mi do głowy jeszcze pomysł jakby pociętą na kromki bagietkę przez chwilę przyrumienić w piekarniku na chrupiące grzanki, ciekawa jestem jaki byłby efekt z tą pastą :)
Już przygotowałam na świeżej bagietce, bo pasta ma dość gęstą konsystencje. Jaka jestem szczęśliwa, że podzieliłaś się tym przepisem :) Pychotka :) Następnym razem przyrumienię bagietkę w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńna mojej imprezie te krakersy zrobiły furorę!! bardzo szybko zniknęły, bo rzeczywiście były pyszne! Użyłam kabanosów Maestro Henryka Kani jak coś:)
OdpowiedzUsuńpyszna przekaska, super kolor, wyrazisty smak i wsyztsko do siebie pasuje, ja dlaam rozne kabanosy smakowe, paprykowe, bekonowe, zurawinowe maestro, super! dzieki za inspiracje
OdpowiedzUsuń