Kompot z suszu to według tradycji jedyny napój jaki powinien znajdować się na Wigilijnym stole obok 12 potraw.
Bardzo lubię smak i zapach kompotu z suszonych owoców z dodatkiem goździków oraz cynamonu.
Napój ten pojawia się u Nas zawsze obok Wigilijnych potraw i w ten jeden wieczór smakuje wyjątkowo.
Najlepiej jest go robić dzień przed Wigilią, wtedy wszystkie smaki i aromaty doskonale się połączą, jego dodatkową zaletą jest pozytywny wpływ na trawienie.
Składniki:
200 g suszonych jabłek
100 g suszonych gruszek
100 g suszonych śliwek
50 g suszonych moreli
50 g suszonej aronii
garść rodzynek
1 pomarańcza
2, 5 litra wody
5 goździków
cynamon
opcjonalnie cukier lub miód
Suszone owoce płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą.
Zostawiamy na kilka godzin do namoczenia.
Gdy owoce napęcznieją gotujemy je wraz z wodą w której się moczyły na małym gazie około 45 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy umytą i pokrojoną wraz ze skórką w grube plastry pomarańczę, jeżeli lubimy i chcemy wzmocnić smak dodajemy także goździki, cynamon oraz miód.
Kompot pozostawiamy do ostygnięcia, najlepiej smakuje na drugi dzień.
Z całej rodziny to zawsze ja wypijam prawie cały kompot :)) Twój przepis jest fajny, z aronią jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńtradycyjnie napiszę, nie lubię :P sam zapach jest dla mnie niezbyt intresujacy, a do tego smak... no, ale jak zwykle/tradycyjie - ja to ja :)
OdpowiedzUsuńAj tam Kamila :P Ty jak zwykle wybredna :D
Usuńa jak, nie byłabym sobą :P tyle dobrze, że moja mama go robi, więc inni się napija, a ja nie muszę go gotować :)
UsuńUwielbiam go cały rok na niego czekam. Moje babcie robią wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i z pewnością świetnie smakuje,bardzo lubię taki kompot,przydatny przepis. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńWigilijny kompot z suszonych owoców, prosty a jaki pyszny. Pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuń