Jakiś czas temu zamieszczałam przepis na pesto bazyliowe.
Bardzo lubię mieć zapas wcześniej przygotowanego pesto w słoiczku i korzystać z niego w dowolnej chwili.
Obiecałam, że przedstawię kilka propozycji jak można szybko i pomysłowo je wykorzystać.
Pokazywałam już przepis na pełnoziarniste spaghetti z bazyliowym pesto, a dziś zapraszam na szybki i smaczny makaron w szklance, który możemy podać jako przystawkę na imprezie lub jako dodatek do posiłku.
Danie możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
na 4 szklanki
200 g makaronu kokardki
kilka łyżeczek pesto bazyliowego
3 pomidory
pieprz, sól do smaku
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić.
Pomidory pokroić w kostkę.
W miseczce wymieszać makaron z pesto tak, aby całość dobrze się połączyła.
W szklankach układać naprzemiennie warstwę makaronu z pesto i pokrojone pomidory.
W zależności od wysokości szklanki proponuję zrobić przynajmniej 3, 4 warstwy.
Całość przyprószyć świeżo mielonym pieprzem i solą.
świetne:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda, bardzo lubię takie "wynalazki" :))
OdpowiedzUsuńAle ładnie podane i te kokadrki, urocze:)
OdpowiedzUsuńCóż za prosty, ale fantastyczny i pyszny przepis! :D
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńNiby tylko inne naczynie, a ile to zmienia ;)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne!:) Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńObserwuję :)