Smaczna i zdrowa surówka z białej rzodkwi zawsze będzie mi się kojarzyć z domem rodzinnym.
Rodzice zawsze serwują ją do kotletów schabowych i w takim wydaniu smakuje mi najlepiej.
Jest jednak świetnym dodatkiem nie tylko do kotletów, ale także do mięs i wędlin.
Do takiej surówki możemy dodać pora, marchewkę czy jabłko.
Dziś prezentuję wersję najprostszą i jak dla mnie najsmaczniejszą ;)
Składniki:
1 duża biała rzodkiew
2 łyżki kwaśnej śmietany lub majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
Rzodkiew obieram, myję i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Przekładam ją na sito, posypuję delikatnie solą i pozostawiam na 15 minut, aby odciekł nadmiar soku, można go też dokładnie odcisnąć łyżką.
Startą rzodkiew przekładam do miski, dodaję kwaśną śmietanę oraz jogurt naturalny, doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam całość i podaję.
u mnie w domu nie serwowano białej rzodkwi... w dzieciństwie jadłam ja jeden jedyny raz w sanatorium... dopiero niedawno, bo chyba ok. 2 lata temu pierwszy raz ja kupiłam i zaserwowałam u siebie
OdpowiedzUsuńPyszna i zdrowa - uwielbiam ją :) ! Można fajnie pokombinować z nią - tak jak napisałaś - możemy dodać to, na co tylko mamy ochotę. Ja jednak wolę taką wersję najprostszą :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię taką surówkę i nie wiem, czemu tak rzadko ją jadam...
OdpowiedzUsuńa ja nie wiedziałam jak ją przyrządzic. już wiem;)
OdpowiedzUsuńBiała rzodkiew idealnie komponuje się z porem gracką fetą, można użyć fety krowiej z mlekowity ale to nie to samo ;( W mojej ocenie rzodkiew oraz owczy lub ewentualnie kozi biały solnakowy ser to klasa sama dla siebie
OdpowiedzUsuń