Śledzie w śmietanie pojawiają się u nas regularnie na obiad, zawsze w towarzystwie ziemniaków w mundurkach i są to nasze ulubione domowe śledziki, które po prostu uwielbiamy.
Zazwyczaj robię je w większej ilości, aby zostało trochę na kolację czy na drugi dzień i wtedy świetnie smakują ze świeżym pieczywem.
Do obiadu zawsze kupuję śledzie w occie, bo w towarzystwie śmietany smakują Nam najlepiej, jeżeli jednak zechcecie przygotować takie śledziki na Święta lub jakąś imprezę z powodzeniem możecie użyć tutaj śledzi typu matias, które wcześniej polecam wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, aby nie były zbyt słone.
Składniki:
500 g śledzi w occie
1 słodkie jabłko
2 średnie cebule
200 g kwaśnej śmietany 18 %
100 g jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę kroję w drobną kostkę.
Śledzie kroję w paseczki o grubości ok. 2 cm.
Do miseczki przekładam śmietanę, jogurt naturalny, dodaję sól oraz pieprz do smaku, mieszam.
Następnie dokładam pokrojoną cebulkę i starte jabłko, mieszam ponownie.
Na sam koniec dodaję pokrojone śledzie i delikatnie łączę z całością.
Gotowe śledzie w śmietanie przekładam na półmisek, wstawiam do lodówki na 30 minut i podaję.
Uwielbiam je ! Moja mama robi takie tylko z ananasem. Warto poeksperymentować :) Ile bym oddała za takie śledziki :(
OdpowiedzUsuńZ ananasem jeszcze nie jadłam :)
UsuńUwielbiam sledzie w śmietanie! Co roku goszczą u mnie na wigilii :)
OdpowiedzUsuńOooo mniam mniam! Są cudowne :)
OdpowiedzUsuńw tym roku po raz pierwszy robię sama śledzie w śmietanie, skorzystam z Twojego przepisu, mam nadzieję, że będzie Nam smakowało :) Małe pytanie, ile może stać w lodówce taki śledź? W sensie, jeśli go dzisiaj zrobię, na wigilię będzie jeszcze dobry? :)
OdpowiedzUsuńWyszedł przepyszny :D dodałam paprykę ostrą i chilli. Mój chłopak, który nie znosi śledzia w śmietanie, powiedział, że mamy robić go częściej, bo jest dobry :) Dziękuje za przepis :)
Usuń