Świetna w smaku sałatka śledziowa z aromatycznymi przyprawami korzennymi, idealnie wkomponowuje się w Świąteczne menu.
Sałatka ma słodki posmak, który przełamuje cebulka i delikatny sos na bazie oleju i soku z cytryny.
Składniki:
400 g śledzi typu matias
1 cebula
1 jabłko
garść rodzynek
garść suszonych śliwek
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
2 kulki czarnego pieprzu
2 goździki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki płynnego miodu
6 - 8 łyżek oleju z rzepaku Zielony Nurt
sok z połowy cytryny
Śledzie moczę w zimnej wodzie przez około 2 godziny, osuszam i kroję w paseczki o grubości 2 cm.
Rodzynki umieszczam w miseczce z wrzątkiem na 10 minut, następnie odsączam.
Cebulę kroję w piórka, jabłko obieram i kroję w kostkę, śliwki suszone siekam w drobne paseczki.
Olej mieszam z musztardą, sokiem z cytryny, miodem oraz przyprawą do piernika.
Dodaję także ziele angielskie, kulki pieprzu i liście laurowe.
W dużej misce łączę wszystkie pokrojone składniki ze śledziami oraz marynatą.
Sałatkę śledziową umieszczam w lodówce na kilka godzin, aby składniki dobrze się przegryzły.
Najlepiej smakuje na drugi dzień podana ze świeżym pieczywem.
Sałatkę możemy przechowywać przez ok. 3 - 4 dni.
Korzenne ? Wow ale jestem ciekawa tego smaku, bosko wyglądają :) !
OdpowiedzUsuńbardzo lubię śledzie, u mnie na święta będą z porem i orzechami włoskimi :)
OdpowiedzUsuńWesołych świąt i zapraszam do siebie :)
Justynko ! Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt dla całej Twojej rodzinki !
OdpowiedzUsuń