Przyrumieniony boczek skąpany w sosie śmietanowym jest świetnym dodatkiem do każdego rodzaju makaronu.
Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego polecam je w szczególności na obiad dla osób zabieganych i zapracowanych ;)
Makaron z boczkiem w sosie śmietanowo serowym jest posiłkiem dość kalorycznym, ale co za tym idzie bardzo sycącym.
Świetnie sprawdza się w chłodne zimowe dni jako konkretne i treściwe danie ;)
Składniki:
na 2 porcje
300 g ulubionego makaronu
(u mnie pełnoziarniste świderki)
1 duża cebula
8 plastrów chudego boczku wędzonego
100 g sera żółtego
200 ml gęstej śmietany 12% lub 18%
1 łyżka oliwy
pieprz, sól do smaku
szczypior do ozdoby
W garnku z osoloną wodą gotuję al dente makaron według wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek, smażę kilka minut na średnim ogniu, aż całość ładnie się zrumieni.
Następnie dodaję śmietanę i starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, trzymam całość przez ok. 5 minut na małym ogniu i często mieszam, aby ser żółty rozpuścił się, a sos stał się jednolity.
Na koniec przyprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron odcedzam, przekładam na patelnię, łączę z sosem i przekładam na talerze.
Całość przyozdabiam drobno posiekanym szczypiorkiem i podaję.
Pychotka, makarony mogę jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku :*
Lubię makaron z sosem śmietanowym:)
OdpowiedzUsuńpodziel się :) DO SIEGO ROKU
OdpowiedzUsuńSzcześliwego Nowego 2014 roku :) Powodzenia w prowadzeniu bloga, słodkości, przyjmeności i radości :)
OdpowiedzUsuńPyszności uwielbiam takie makarony.
Pyszne!!!
OdpowiedzUsuńuweilbiam, dzis wlasnie robilam na obiad i polecam, dodaje duzo czosnku, bo bardzo lubie jego smak, boczek kani, makaron lubella i jest dobrze, a nawet bardzo dobrze i do tego smacznie i niedrogo:)
OdpowiedzUsuń