Lemon curd

Lemon curd to cytrynowy krem, który ma świetny soczysty kolor i jest przepyszny w smaku!
Najbardziej lubię w nim to, że przygotowanie go trwa kilka chwil i już mamy gotowy świetny dodatek do placków, naleśników, ciasteczek, babeczek i właściwie do czego tylko sobie zapragniemy.

Lemon curd zawsze przygotowuję w dużym słoiczku i przechowuję w lodówce, zazwyczaj po kilku dniach już go nie ma ;)
Krem idealnie pasuje do świątecznych wypieków.


Składniki:

3 średniej wielkości cytryny
3 jaja
150 g cukru
100 g masła 


Cytryny sparzam wrzątkiem i osuszam.
Na tarce o drobnych oczkach ścieram skórkę z jednej cytryny, natomiast ze wszystkich trzech wyciskam dokładnie sok.

Do rondelka wbijam jaja i roztrzepuję, dodaję masło i zagotowuję na minimalnym ogniu często mieszając.
Następnie dodaję cukier, sok z cytryny i otartą skórkę.
Całość energicznie mieszam, aż do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru.

Kiedy mój krem jest już jednolity, przekładam go do szczelnego słoiczka, pozostawiam do ostygnięcia i przechowuję do kilku dni w lodówce.

Krem po schłodzeniu zdecydowanie zgęstnieje. 



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

6 comments:

  1. uwielbiam, mój ulubiony dodatek to ciast wszelkich:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię smak cytryny i pomarańczy w deserach, może jest i pomarańczowy curd? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam go! Ale jak dla mnie zbyt tuczący :D robię zawsze wersję light i jest równie cudowna

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz smakuje wyjątkowo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. lemon curd to jest to ;) idealny np. do ciasta cytrynowego z makiem, mm :)

    OdpowiedzUsuń