Zapiekanka z makaronem i kalafiorem to kolejny pomysł na szybki obiad, który powstał u Nas spontanicznie ze składników znajdujących się w lodówce.
Do tego dania możemy użyć nadmiar ugotowanego makaronu, który zostaje z poprzedniego dnia oraz ulubione warzywa, które akurat mamy w lodówce.
Przepis jest uniwersalny i można go modyfikować według własnych upodobań.
Składniki:
na 2 - 3 porcje
300 g makaronu kokardki
1/2 średniej wielkości kalafiora (ok. 300 g)
150 g sera żółtego
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jaja
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
opcjonalnie ulubione zioła, np. prowansalskie, oregano
1 łyżeczka masła
Jeżeli mamy ugotowany makaron korzystamy z niego jeżeli nie mamy to gotujemy nasz makaron w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Kalafior dzielę na małe różyczki i moczę go ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie, następnie przepłukuję pod bieżącą wodą, odcedzam i przekładam do garnka z zagotowaną, osoloną wodą.
Różyczki kalafiora gotuję ok 10 - 12 minut, tak aby były kruche, a nie rozgotowane.
Przekładam je na durszlak, odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem i wykładam na dno grubą warstwę makaronu, następnie przekładam różyczki kalafiora.
W misce roztrzepuję jaja wraz ze śmietaną i dodaję przyprawy do smaku pieprz, sól, słodką paprykę, ulubione zioła.
Całość dokładnie mieszam i wylewam równomiernie na warzywa i makaron.
Na wierzch ścieram na grubych oczkach tarki ser żółty, który dodatkowo posypuję ziołami.
Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 40 minut, aby całość ładnie się zapiekła, a ser rozpuścił.
Danie kroję na mniejsze porcje i nakładam "od dołu" aby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy, przed podaniem posypuję drobno posiekaną natką pietruszki.
Pysznista :)) I jaki słodki widelczyk :)
OdpowiedzUsuń