Sok warzywno - jabłkowy

Świeżo wyciśnięte soki to niewątpliwie źródło samych witamin.
Jeżeli macie w domu sokowirówkę lub wyciskarkę to wykorzystajcie te sprzęty zwłaszcza w okresie kiedy spada nasza odporność.
Pomysłów na domowe soki jest tysiące, możemy łączyć nasze ulubione składniki, codziennie odkrywać nowe smaki.

Dziś przedstawiam kombinację jabłkowo - marchwiową z dodatkiem buraka, który sprawia, że napój nabiera pięknej barwy.
 Sok jest przyjemnie gęsty, niezbyt słodki i bardzo pożywny.

Dodatek jednego buraka sprawia, że jest on w soku praktycznie niewyczuwalny, ale wprowadza nam wiele witamin, między innymi potas, wapń, żelazo, magnez, kobalt, witaminy A, C, B1 oraz kwas foliowy.


Składniki:
na 1 litr soku

1 kg jabłek
1 średniej wielkości burak
3 duże marchwie


Z jabłek wycinam gniazda nasienne i kroję je na ćwiartki, buraka i marchew obieram i kroję je w plastry.
Wszystkie składniki myję, osuszam i przekładam stopniowo do sokowirówki.
Świeżo wyciśnięty sok spożywam od razu po przygotowaniu.

Można także przelać go do butelek i trzymać do 24 godzin w lodówce.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

11 comments:

  1. Jaki dobry i zdrowy soczek mniam :) ! Urocze buteleczki, zdradź mi gdzie kupiłaś :) ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały :).. połączenie również ciekawe i bardzo witaminowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za kolory, genialne! I zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny kolor i podanie, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie dodawałam buraków do soku marchwiowo-jabłkowego ale zainspirowałaś mnie, koniecznie musze spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie soczki się przedstawiają! :D Aż żałuję, że nie mam sokowirówki -.-

    OdpowiedzUsuń