Sok dyniowo - jabłkowy

Dopóki trwa sezon warto wypróbować soku ze świeżo wyciśniętej dyni.
Z dodatkiem słodkich jabłek jest bardzo smaczny i pożywny.
Najbardziej lubię kiedy tworzy się taka soczysta, gęsta pianka na koniec wyciskania soku z owoców i warzyw, zawsze wyjadam ją łyżką, a potem już tylko delektuję się smakiem naturalnego soku.


 Składniki:
na 1, 5  litra soku

0, 5 kg dyni
1  kg słodkich jabłek
1 duża marchew


Dynię obieram ze skórki i oczyszczam z pestek, myję i kroję w mniejsze kawałki.
Marchew obieram i myję wraz z jabłkami.
Wszystkie składniki przepuszczam przez sokowirówkę i od razu podaję świeżo wyciśnięty sok.

Jeżeli sok wyszedł zbyt gęsty możemy rozcieńczyć go niegazowaną wodą mineralną.
Przy zrobieniu większej ilości napoju można go przelać do szczelnych butelek i przechowywać do 24 godzin w lodówce.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

5 comments:

  1. Też robię dyniowy :) chociaż nam smakuje najbardziej w wersji "na winie "http://gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/napoje/domowy-kubus-na-winie/

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki sok kojarzy mi się z dzieciństwem, wtedy piło się sporo dyniowych soczków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowo i pysznie :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. też wyjadam łyżeczką tę piankę :D

    OdpowiedzUsuń