Kto z Nas nie lubi muffinków?
A gdyby tak móc z samego rana zjeść puszystego maślanego muffina?
No to dalej do dzieła!
Kilka minut naszej roboty, a resztą zajmie się piekarnik ;-)
Podaję uniwersalny przepis na babeczkę, którą możemy zjeść z cukrem pudrem, miodem, nutellą, dżemem, powidłami...albo świeżymi owocami.
Składniki:
na 2 muffiny o średnicy 5 cm
8 łyżek mąki pełnoziarnistej
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1/2 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
szczypta soli
ulubione dodatki
W rondelku roztapiam masło i pozostawiam do ostygnięcia.
W misce mieszam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
Do roztopionego masła dodaję maślankę oraz jajo i mieszam dokładnie.
Mokre składniki dodaję do suchych i mieszam tylko do połączenia się składników.
Kokilki smaruję delikatnie masłem i podsypuję bułką tartą, przelewam ciasto do 3/4 wysokości naczynia i piekę przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Muffiny podaję z ulubionymi dodatkami,
doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.
Jednoporcjowe przyjemności o poranku to coś, co lubię :)
OdpowiedzUsuńMniam, poproszę do łóżeczka jedną. :D
OdpowiedzUsuńJakie one rozkoszne pod tą pierzynką z cukru pudru... :)
OdpowiedzUsuńale bym takie zjadła:D:D
OdpowiedzUsuńmmm jakie to smakowite :)
OdpowiedzUsuńMuffiny śniadaniowe to moja miłość! Przepis zapisuję :D
OdpowiedzUsuńBędę zaglądać częściej :)
takie pyszne muffiny na śniadanie zdecydowanie mile widziane :)
OdpowiedzUsuńmniam chyba był super delikatny co? <3
OdpowiedzUsuńOj tak był delikatny :) ale jednocześnie sycący.
Usuńwyglada wspaniale!
OdpowiedzUsuńWitam, chciałam zapytać czy potrzebuję koniecznie kokilki czy mogę je upiec w silikonowych foremkach?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej silikonowe foremki moga byc :-)
Usuń