Na blogu znajdziecie już przepis na sałatkę z selerem konserwowym, a dziś chciałam Wam przedstawić podobną wersję z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika.
Sałatka dodatkowo zyskuje na smaku i chyba wolę taką wersję niż tą, którą znałam do tej pory.
Składniki:
słoiczek selera konserwowego
puszka kukurydzy
puszka ananasów
250 g szynki konserwowej
100 g ziaren słonecznika
3 jaja ugotowane na twardo
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
Ziarna słonecznika prażę na złocisto na suchej patelni, około 5 minut dość często mieszając, aby się nie przypaliły.
Przekładam je na czysty talerzyk i pozostawiam do ostygnięcia.
Przekładam je na czysty talerzyk i pozostawiam do ostygnięcia.
Seler konserwowy oraz kukurydzę przekładam na sitko, płuczę pod bieżącą wodą i pozostawiam do całkowitego odsączenia.
Jaja ugotowane na twardo wraz z szynką kroję w drobną kostkę,
ananasa kroję w drobne paseczki.
Wszystkie składniki przekładam do miski i przyprawiam solą oraz pieprzem do smaku, dodaję majonez i jogurt naturalny, całość dokładnie mieszam.
Sałatkę przed podaniem polecam wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Justynko jesteś boska, takie smaki są cudowne :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę ciekawy pomysł na sałatkę :) Uwielbiam dodatek prażonych ziaren!
OdpowiedzUsuńPyszna, uwielbiam selera i wszystko z ziarnami ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpyszności !
OdpowiedzUsuńJakie pyszności, mniam :)
OdpowiedzUsuń