Słodkie rogaliki z Nutellą, idealne na każdą okazję i bardzo szybkie w przygotowaniu, dzięki temu, że zrobione są z ciasta francuskiego.
Rogale są delikatne w smaku i wspaniale pachną podczas pieczenia się, jeżeli lubicie słodkości to koniecznie musicie je zrobić.
Sprawdzą się na każdej imprezie, będą idealne do popołudniowej kawki i na pewno spodobają się dzieciom.
Sprawdzą się na każdej imprezie, będą idealne do popołudniowej kawki i na pewno spodobają się dzieciom.
Po za tym ręka w górę kto nie lubi Nutelli :) ?
Składniki:
na 12 małych rogalików
2 opakowania ciasta francuskiego
Nutella
cukier puder
1/4 szklanki mleka
mięta do ozdoby
Ciasto francuskie rozwałkowuję na cieńsze płaty i przecinam na pół.
Każdą połowę przecinam wzdłuż na 3 prostokąty.
Każdy prostokąt smaruję cienko Nutellą i zwijam w rulonik, sklejam dokładnie i formuję kształt rogalika.
Postępuję tak ze wszystkimi kawałkami ciasta francuskiego, a Wy według uznania możecie pokroić ciasto tylko na 4 prostokąty, wtedy otrzymacie większe rogaliki.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam w odstępach rogale, smaruję je delikatnie mlekiem, aby ładnie się przyrumieniły podczas pieczenia.
Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 20 - 25 minut.
Rogaliki mają być złociste, ale trzeba uważać, aby się nie przypaliły.
Jeżeli podczas pieczenia wypłynie trochę nadzienia nic się nie stanie, warto dobrze skleić ciasto na początku.
Moje rogaliki studzę na metalowej kratce, aby równomiernie ostygły.
Przed podaniem posypuję je cukrem pudrem i ozdabiam świeżą miętą.
Przepis zgłoszony do konkursu.
Takie rogaliki kojarzą mi się z końcem liceum, pamiętam jak jadłyśmy je z koleżankami mając w teczkach świadectwa ukończenia szkoły :)
OdpowiedzUsuńMusiały smakować cudownie. Ciasto francuskie+nutella = murowany sukces!
OdpowiedzUsuńLatem takie zrobiłam, potwierdzam, są cudowne :))
OdpowiedzUsuńmusiały być przepyszne <3
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńAch! Więc tak u Ciebie skończyło ciasto francuskie? Świetne! Zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńTego nie można nie lubić :). Z ciastem francuskim koniecznie muszę spróbować, bo jeszcze nie jadłam w takiej kombinacji ;).
OdpowiedzUsuń