Bardzo proste i aromatyczne danie w którym świetnie łączy się smak suszonych pomidorów i szpinaku z czosnkiem, a całość dopełnia kremowy sos.
Miłośnicy tych składników na pewno będą zachwyceni ;)
Składniki:
na 2 porcje
300 g makaronu (u mnie drobny typu kolanka)
1 szklanka posiekanych suszonych pomidorów
100 g świeżego szpinaku
50 g sera typu feta
2 łyżki śmietany 18 %
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól do smaku
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję umyty i osuszony szpinak.
Blanszuję szpinak ok. 5 minut, następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony ser feta, pokrojone drobno suszone pomidory i śmietanę, wszystko dokładnie mieszam, aż powstanie gęsty i aksamitny sos.
Na koniec według upodobań doprawiam do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą.
(Ja osobiście sól przy sosie pominęłam ponieważ miałam bardzo słony ser feta).
(Ja osobiście sól przy sosie pominęłam ponieważ miałam bardzo słony ser feta).
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, następnie odsączam i dodaję na patelnię, łączę z sosem i od razu podaję.
Komentarze