Niezastąpionym smakiem jesieni jest dla mnie jabłko i cynamon, czyli połączenie obowiązkowe.
Jabłeczniki z patelni to nic innego jak malutkie placuszki naszpikowane samym zdrowiem.
Znajdziemy tutaj mąkę pełnoziarnistą, zarodki pszenne, siemię lniane, miód, jabłko i cynamon.
Jabłeczniki są świetną, energetyczną przekąską zarówno na śniadanie jak i w ciągu dnia.
Składniki:
na ok. 10 małych jabłeczników
6 łyżek mąki pełnoziarnistej
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka zarodków pszennych
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki roztopionego masła
5 łyżek mleka
1 jajo
1/2 jabłka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
W misce mieszam mąkę pełnoziarnistą, siemię lniane, zarodki pszenne, proszek do pieczenia i cynamon.
Roztopione i przestudzone masło łączę z mlekiem, miodem i jajem.
Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, następnie wraz z płynnymi składnikami dokładam do suchych składników i mieszam na jednolitą masę.
Ciasto powinno być dość gęste, jego konsystencję możemy regulować dolewając mleko, albo zagęszczając mąką pełnoziarnistą.
Patelnię teflonową smaruję delikatnie masłem, rozgrzewam, nakładam łyżką małe porcje jabłeczników i smażę na małym ogniu z każdej strony po 2 minuty, aż do uzyskania koloru złocistego.
Ciepłe jabłeczniki od razu podaję z jogurtem naturalnym, kakao lub innymi ulubionymi dodatkami.
Jaki śliczne, zachęciłaś mnie i chyba je wypróbuję przy okazji kolejnego niedzielnego śniadania :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńciekawa nazwa tych placuszków :)
OdpowiedzUsuńno i szybki jabłecznik-haha, dla mnie super opcja ;D
OdpowiedzUsuńPiszę się na taką!
Jabłka tak kuszą jesienią... wyglądaja smakowicie... Poproszę o jednego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie: jabłko - cynamon! <3
OdpowiedzUsuńA takie bardzo podobne placuszki robię w domu - są pyszne :D
Śliczne, pulchne maleństwa. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki, choć sama osobiście robie na zwykłej mące :)
OdpowiedzUsuń