Rozgrzewający, idealny na chłodne dni krem z kukurydzy z dodatkiem chili i mleka kokosowego.
Świetne połączenie smaków i przepiękny kolor na talerzu sprawi, że zupka zachwyci domowników, a także gości.
Krem z kukurydzy doskonale smakuje z przygotowanymi świeżo grzankami oraz z dodatkiem sera żółtego.
W sezonie korzystajmy ze świeżej kukurydzy, po sezonie z tej w puszce.
na 2 - 3 porcje
2 kolby kukurydzy lub 3 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
250 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
mały kawałek papryczki chili
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
kilka kromek pieczywa
ser żółty
czerwona słodka papryka
kukurydza do ozdoby
Kromki chleba kroję w drobną kostkę i podsmażam na teflonowej patelni przez ok. 10 minut.
Często mieszam, aby grzanki się nie przypaliły tylko ładnie zrumieniły, następnie przekładam je na talerz i pozostawiam do ostygnięcia.
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
Jeżeli korzystam ze świeżej kukurydzy w sezonie to obieram ją, odcinam końcówki, oczyszczam z włókien i myję pod bieżącą wodą.
Ziarna kukurydzy ścinam wzdłuż kolby ostrym nożem.
Po za sezonem kukurydzę z puszki przekładam na sito, przepłukuję zimną wodą i pozostawiam do odsączenia.
W garnku z grubym dnem roztapiam masło, przekładam kukurydzę, drobno pokrojony kawałek papryczki chili oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość podsmażam ok. 2 minuty, następnie dodaję wywar i doprowadzam do zagotowania.
Doprawiam do smaku solą, słodką papryką, kurkumą oraz imbirem.
Zawartość garnka mieszam i trzymam na małym ogniu, dodaję mleko kokosowe i gotuję ok. 15 minut, aż kukurydza będzie miękka.
Kiedy zupa delikatnie przestygnie przelewam ją do misy blendera i miksuję na gładki krem.
W celu uzyskania aksamitnej konsystencji po zmiksowaniu przelewam ją
do garnka przez sito.
Ponownie zagotowuję, doprawiam świeżo mielonym czarnym pieprzem i od razu podaję w miseczkach.
Przyozdabiam ziarnami kukurydzy, posypuję słodką papryką, żółtym serem i grzankami.
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
250 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
mały kawałek papryczki chili
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
kilka kromek pieczywa
ser żółty
czerwona słodka papryka
kukurydza do ozdoby
Kromki chleba kroję w drobną kostkę i podsmażam na teflonowej patelni przez ok. 10 minut.
Często mieszam, aby grzanki się nie przypaliły tylko ładnie zrumieniły, następnie przekładam je na talerz i pozostawiam do ostygnięcia.
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
Jeżeli korzystam ze świeżej kukurydzy w sezonie to obieram ją, odcinam końcówki, oczyszczam z włókien i myję pod bieżącą wodą.
Ziarna kukurydzy ścinam wzdłuż kolby ostrym nożem.
Po za sezonem kukurydzę z puszki przekładam na sito, przepłukuję zimną wodą i pozostawiam do odsączenia.
W garnku z grubym dnem roztapiam masło, przekładam kukurydzę, drobno pokrojony kawałek papryczki chili oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość podsmażam ok. 2 minuty, następnie dodaję wywar i doprowadzam do zagotowania.
Doprawiam do smaku solą, słodką papryką, kurkumą oraz imbirem.
Zawartość garnka mieszam i trzymam na małym ogniu, dodaję mleko kokosowe i gotuję ok. 15 minut, aż kukurydza będzie miękka.
Kiedy zupa delikatnie przestygnie przelewam ją do misy blendera i miksuję na gładki krem.
W celu uzyskania aksamitnej konsystencji po zmiksowaniu przelewam ją
do garnka przez sito.
Ponownie zagotowuję, doprawiam świeżo mielonym czarnym pieprzem i od razu podaję w miseczkach.
Przyozdabiam ziarnami kukurydzy, posypuję słodką papryką, żółtym serem i grzankami.
Lubię kukurydzę, jest taka w sam raz na jesień :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kukurydzę! Świetny pomysł na obiad ;)
OdpowiedzUsuńJustynka ja uwielbiam zupy krem , ale z kukurydzy jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńKolor rewelacyjny,smak z pewnością też,bardzo oryginalna i ciekawa propozycja,chętnie bym wypróbowała,wygląda bardzo zachęcająco i przyjemnie.Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuń