Bardzo dobry śledzik, nadzwyczaj lekki i delikatny.
Wszystko to za sprawą cytryny, która jest mało wyczuwalna, ale nadaje przyjemnej lekkości śledziowej sałatce.
Danie najlepiej jest przygotować wieczorem i podawać następnego dnia, bowiem im dłużej śledzie leżą w marynacie tym są lepsze.
Przepis świetnie sprawdzi się na każdej imprezie jako zakąska do alkoholu albo jako dodatek na codzienną kolację.
Polecam miłośnikom śledzi oraz wielbicielom nowych smaków.
Polecam miłośnikom śledzi oraz wielbicielom nowych smaków.
Składniki:
300 g (5 sztuk) filetów śledziowych ze słonej zalewy, matiasów
1 duże jabłko
1 mała cytryna
1 cebula
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
świeżo mielony czarny pieprz
olej
Śledzie płuczę pod bieżącą wodą, następnie moczę ok. 2 godzin w zimnej wodzie, aby nie były zbyt słone.
(Czas moczenia śledzi tak naprawdę zależy od Nas samych, w zależności od tego na jaki smak mamy ochotę).
Cytrynę dokładnie myję szczoteczką, następnie kroję ją na bardzo cienkie półplasterki.
Z jabłka wyjmuję gniazdo nasienne i kroję je w talarki, cebulę obieram i również kroję w cienkie talarki.
Śledzie osuszam i kroję w paski o grubości ok. 2 cm, dodaję je do miski wraz z resztą pokrojonych składników.
Przyprawiam do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie, zalewam olejem według uznania, ja użyłam ok. 1/2 szklanki oleju.
Całość dokładnie mieszam i pod przykryciem wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Przed podaniem wyjmuję ziele angielskie oraz liście laurowe, cytrynkę podczas jedzenia można pomijać ale gdy jest bardzo cienko pokrojona idealnie komponuje się z całością.
Aż mi ślinka cieknie na te śledziki :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie podany, zachęciłaś mnie do spróbowania takiego śledzia :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojej mamy i brata, ja śledzi nie lubię ;-)
OdpowiedzUsuńmają być w oleju czy takie zwykłe skoro moczone będą jeszcze ?
OdpowiedzUsuńMatiasy ze słonej zalewy :) już poprawiam.
Usuńdzięki za przepis :) lubię śledzie raz na jakiś czas
UsuńTo coś dla mnie, śledziki pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńCudne śledzie, lekko delikatne, cytryny nic a nic nie czuć. Polecam !!
OdpowiedzUsuńp.s. wyszukiwarka na blogu nie działa
Kinga
Też to dziś zauważyłam :)
Usuńpostaram się naprawić błąd.
Kolejne śledzie z Pani bloga zrobione czekają w słoiku na święta :) Szukam kolejnych inspiracji :) Pozdrawiam ! :)
OdpowiedzUsuń