Dziś przedstawiam chlebek otrębowy, który w smaku przypomina graham.
Najbardziej smakuje mi posmarowany samym masłem, ale oczywiście świetnie nada się na śniadanie lub kolację z plastrem szynki lub sera żółtego, doskonale smakuje jako dodatek do zupy.
Z podanych składników wychodzi mały i zgrabny bochenek,
a pieczywo samo w sobie jest bardzo sycące.
Składniki:
keksówka 20 cm x 10 cm
300 g mąki pszennej
60 g otrębów żytnich
15 g świeżych drożdży
200 ml wody w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju roślinnego
Do kubeczka wlewam kilka łyżek ciepłej wody, dodaję cukier, rozkruszam drożdże i dokładnie mieszam.
Odstawiam płyn na kilka minut w ciepłe miejsce.
Do miski przesiewam przez sito mąkę, dodaję otręby, sól, olej roślinny i zaczyn drożdżowy.
Mieszam łyżką do połączenia się składników, następnie przekładam ciasto na blat lub stolnicę i energicznie wyrabiam dłońmi.
Jeżeli ciasto się klei można je podsypać delikatnie mąką albo natłuścić sobie dłonie olejem podczas wyrabiania.
W konsekwencji powinniśmy otrzymać gładkie, niezbyt twarde ciasto z którego formujemy kulę i odstawiamy w misce przykrytej czystą ściereczką na 60 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 210 stopni C.
Wyrośnięte ciasto przekładam do małej keksówki uprzednio wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką albo bułką tartą.
Równomiernie rozprowadzam ciasto w keksówce tworząc zgrabny bochenek.
Do nagrzanego piekarnika wstawiam keksówkę oraz małe naczynie żaroodporne z zimną wodą, która sprawi, że nasza skórka będzie miękka i chrupiąca.
Chlebek piekę przez ok. 35 - 40 minut.
Następnie przekładam go na metalową kratkę - ruszt aby ładnie odparował od spodu.
Przestygnięty chlebek kroimy ostrym nożem i podajemy.
Taki zdrowy jest, tak ślicznie wygląda, że istnieje niebezpieczeństwo zjedzenia większej ilości kanapek za jednym zamachem :))
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! tak puszyście!
OdpowiedzUsuńooo! otrębowy-musi być genialny! i do tego zdrowszy niż pszenny i domowy <3 na świeżo, aahhh ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo! Jest o niebo lepsze od kupnego i przede wszystkim o wiele zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i bardzo dorodny wypiek,pyszne,zdrowe i kuszące.Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo. :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie bo na drożdżach. Zakwasy mnie nie lubią :)
OdpowiedzUsuńPo zjedzeniu takiego chleba faktycznie czuję się najedzona, w przeciwieństwie do tych sklepowych wynalazków :).
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Do tego jest zdrowy będzie trzeba wypróbować przepis w weekend.
OdpowiedzUsuńwow z otrębów? :D niesamowity
OdpowiedzUsuńThiis іss my first time visit at here and i aam trulу pleassant to read everthing at alone place.
OdpowiedzUsuńLook at myy web site; travеl (qlweb.wpadnij.info)