Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka to dla mnie jeden z wielu smaków dzieciństwa.
Jest soczysta, smaczna i ma przyjemny kolor.
Jednym z wielu plusów tej surówki są składniki, które zazwyczaj każdy z Nas ma w domu.
Wspaniale pasuje do kotletów, gulaszu i różnego rodzaju mięs.

 Ową sałatkę polecam jako samodzielną przekąskę w ciągu dnia osobą, które dbają o linię, a także rodzicom, których dzieci nie przepadają za warzywami, tutaj dodatek słodkiego jabłka robi swoje i może zachęcić każdego niejadka swoim smakiem ;)
Składniki:

2 marchewki
1 jabłko
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki śmietany 18% lub w wersji light jogurtu naturalnego
 sól, pieprz do smaku (według uznania)

Obraną i umytą marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach, jabłko według uznania pozostawiam ze skórką lub ją obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
(Skórka jabłka zawiera wiele wartości odżywczych ale w tym przypadku ja obieram ją.)

Warzywa skrapiam świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny, dodaję cukier do smaku i opcjonalnie trochę soli i pieprzu (ja pomijam sól i pieprz, ale wspominam o takiej wersji).
Na koniec mieszam całość ze śmietaną.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

10 comments:

  1. Kiedyś robiłam sobie taką sałatkę i wcinałam między posiłkami, żeby nie zajadać się słodyczami, muszę wrócić do tego zwyczaju, bo znów się objadam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. prosta i smaczna, najlepsza do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobną suróweczkę, dodaję do niej jeszcze odrobinę natki pietruszki i majonezu, ale to już jak kto lubi lub może ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie sobie zrobiłem, świetnie pasuje do kotleta z kurczaka i frytkami. A i nie przesadzajcie z cytryną ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.Podobaja mi sie bardzo propozycje.Mam pytanie,czy moze Pani podawac wartosc kaloryczna potraw na 100 g.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. własnie ją zrobiłam... pycha...

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię podobną, tylko dodaję startego selera (na drobnych oczkach) i zaprawiam majonezem:-) Polecam! pychota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wypróbuję taką wersję, dzięki!
      Pozdrawiam :)
      J.

      Usuń
  8. ja dodaje mniej cytryny - ale za to wycisniety sok z polowki pomaranczy m- mniam

    OdpowiedzUsuń