Makaron.
Z tym słowem kojarzą mi się łatwe i szybkie w przygotowaniu dania.
Od razu wiadomo, że będzie smacznie i domownicy najedzą się ;)
Dziś wersja spaghetti z kabanosami w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej bazylii.
Danie bardzo sycące i ładnie prezentujące się na talerzu.
Ja dodatkowo swoją porcję udekorowałam czarnymi oliwkami ponieważ uwielbiam je,
dla odmiany Mąż ich nie toleruje, dlatego od razu zaznaczam, że jest to opcjonalny dodatek - według własnego uznania.
Składniki:
na 2 porcje
400 g makaronu spaghetti
1 duża cebula
3 długie kabanosy wieprzowe
2 puszki krojonych pomidorów
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej bazylii
garść startego sera żółtego
czarne oliwki (opcjonalnie)
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
W tym samym czasie na patelni podsmażyć z dodatkiem oliwy pokrojone w plastry kabanosy i cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Dodać pomidory z puszki i dusić na małym ogniu całość ok. 20 minut, aż pomidory dokładnie się rozpadną, odparuje nadmiar wody, a sos zredukuje się.
Na koniec dodać drobno posiekane listki bazylii, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać.
Odcedzony makaron przekładać do głębokich talerzy, polać obficie sosem, wymieszać, posypać startym żółtym serem i od razu podawać.
Opcjonalnie możemy udekorować danie swoimi ulubionymi dodatkami, u mnie były to wspomniane już czarne oliwki, które świetnie tu pasują.
Mniam, cudownie wygląda, choć tak jak Twój mąż nie jem oliwek. :D
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńCudowne takie danie, można się najeść i jeszcze mieć z tego przyjemność (dla podniebienia i żołądka) :))
OdpowiedzUsuńz kabanosami? Ależ połączenie, podoba mi się :) Intryguje mnie smak, baardzo! Ale wolę wersję męża, bez oliwek ;D
OdpowiedzUsuńwygląda super i pewnie tak smakuje! mam kabanosy od Henryka Kani, same są pyszne, a jaki makaron jest najlepszy waszym zdaniem?
OdpowiedzUsuńja kupuje w biedronce. kabanosy maestro i makaron..nie pamietam nazwy ale w takiej zielonej torebce ;)
Usuńteż nie lubię oliwek :P a mogą być te cienkie kabanosy maestro z biedry?
OdpowiedzUsuńOczywiscie, ze moga byc :-)
Usuńsuper, ja wole jednak grubsze i too wieprzowe, ale kusicie z tymi maestro, kusicei :)
OdpowiedzUsuń