Beszamel to prosty w przygotowaniu sos, który aby się udał potrzebuje trochę cierpliwości.
Znajduje swoje szerokie zastosowanie we wszelkiego rodzaju zapiekankach, pizzach czy potrawach mięsnych.
Do jego przygotowania jest nam potrzebne tylko kilka składników, a w zależności od pożądanej konsystencji regulujemy jego gęstość i doprawiamy ostatecznie pod swój smak.
Składniki:
na 1/2 litra mleka
500 ml mleka
1/4 kostki masła (ok. 50 g)
3-4 łyżki mąki
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Do głębokiego rondelka wrzucam masło i na małym ogniu rozpuszczam je.
Do roztopionego masła dodaję mąkę i energicznie mieszam zasmażkę, aby nie powstały grudki.
Mąka wraz z masłem musi się delikatnie podsmażyć i tworzyć aksamitną zasmażkę.
Następnie dodaję stopniowo mleko w temperaturze pokojowej, cały czas mieszając i doprowadzając sos do zagotowania się i uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec doprawiam beszamel gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Jeżeli zależy mi, aby sos był rzadszy nić na zdjęciach używam mniejszej ilości mąki bądź dolewam więcej mleka.
Przepis z pewnością mi się przyda! :)
OdpowiedzUsuń