Zupa - krem z brokuła idealnie wpasowuje się w jesienne menu gdy za oknem jest zimno, a my mamy ochotę rozgrzać się porządnie.
Aromatyczna zupka przygotowana na bulionie jest treściwa i sycąca, najlepiej podawać ją z naszymi ulubionymi dodatkami - grzankami, makaronem czy serem.
Składniki:
na 2 - 3 porcje
1 litr bulionu warzywnego
1 duży brokuł (ok. 500 g) może być mrożony
1 biała część pora
1 marchew
2 duże ziemniaki
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
pieprz, sól do smaku
szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
1 łyżka masła
1/3 szklanki śmietanki kremówki w wersji dietetycznej jogurt naturalny
W głębokim rondelku roztapiam masło, dodaję pokrojonego pora oraz czosnek, duszę chwilę na małym ogniu.
Następnie dokładam różyczki brokuła, marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewam całość bulionem i gotuję ok. 25 minut do miękkości.
Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę, lekko przestygniętą zupę miksuję na gładki, aksamitny krem.
Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, ponownie zagotowuję i podaję z ulubionymi dodatkami.
mniam uwielbiam takie kremy, a kolorowe wrecz wprawiają w swietny nastrój :)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM !!! <3 Moglabym jesc litrami, sama jem z bagietka czosnkowa. <3
OdpowiedzUsuńO raju! Przepyszny pomysł na obiad :D
OdpowiedzUsuń