Placki ziemniaczane można przygotowywać na wiele sposobów i podawać z różnymi dodatkami.
Dziś prezentuję placki w wersji szybkiej i bardzo uproszczonej, które są chrupiące i delikatne.
Moje ulubione dodatki to śmietanka i cukier, a Wy z czym jadacie placki ziemniaczane?
Składniki:
na ok. 10 placków
5 dużych ziemniaków
1 jajo
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
dodatkowo:
śmietana 18 %
cukier
listki świeżej mięty
Umyte i obrane ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam na 10 minut na sitko, aby odsączyć nadmiar soku.
Ziemniaki na sitku podsypuję lekko mąką, aby nie ściemniały.
Zawartość sitka przekładam do miski, dodaję cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajo, mąkę oraz przyprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Całość dokładnie mieszam.
Na mocno rozgrzany tłuszcz kładę łyżką cienką warstwę ciasta i smażę placki z obu stron na złocisto.
Bezpośrednio z patelni układam placki na talerzu wyłożonym ręczniczkiem papierowym i odsączam z nadmiaru tłuszczu.
Podaję na gorąco ze śmietaną, cukrem i drobno posiekanymi listkami mięty.
Z miętą jeszcze nie jadłam. Ja placki jem z samą śmietaną, bez cukru, wolę wytrawne :)
OdpowiedzUsuńNo i narobiła smaku i będę musiała trzeć ziemniaki :D :D u mnie placki jadało się zawsze bez dodatków (moja siostra je z ketchupem jak wszystko :P) tylko popijane mlekiem i w sumie w tej wersji mi smakują najbardziej :P
OdpowiedzUsuńz miętą wygląda ciekawie:)
OdpowiedzUsuńO nie próbowałam z mięta, bardzo ciekawe, spróbuję:)
OdpowiedzUsuńplacki ziemniaczane i mieta ekstra połaczenie :) pozdr i zaparszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń