Placki ziemniaczane z listkami mięty

Placki ziemniaczane można przygotowywać na wiele sposobów i podawać z różnymi dodatkami.
Dziś prezentuję placki w wersji szybkiej i bardzo uproszczonej, które są chrupiące i delikatne. 
Moje ulubione dodatki to śmietanka i cukier, a Wy z czym jadacie placki ziemniaczane? 



 Składniki:
na ok. 10 placków

5 dużych ziemniaków
1 jajo 
1 cebula 
2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia

dodatkowo:
śmietana 18 %
cukier
listki świeżej mięty


Umyte i obrane ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam na 10 minut na sitko, aby odsączyć nadmiar soku.
Ziemniaki na sitku podsypuję lekko mąką, aby nie ściemniały.

Zawartość sitka przekładam do miski, dodaję cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajo, mąkę oraz przyprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Całość dokładnie mieszam.

Na mocno rozgrzany tłuszcz kładę łyżką cienką warstwę ciasta i smażę placki z obu stron na złocisto.

Bezpośrednio z patelni układam placki na talerzu wyłożonym ręczniczkiem papierowym i odsączam z nadmiaru tłuszczu.

Podaję na gorąco ze śmietaną, cukrem i drobno posiekanymi listkami mięty. 




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

5 comments:

  1. Z miętą jeszcze nie jadłam. Ja placki jem z samą śmietaną, bez cukru, wolę wytrawne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i narobiła smaku i będę musiała trzeć ziemniaki :D :D u mnie placki jadało się zawsze bez dodatków (moja siostra je z ketchupem jak wszystko :P) tylko popijane mlekiem i w sumie w tej wersji mi smakują najbardziej :P

    OdpowiedzUsuń
  3. O nie próbowałam z mięta, bardzo ciekawe, spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. placki ziemniaczane i mieta ekstra połaczenie :) pozdr i zaparszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń