Kukurydziana pasta kanapkowa ma piękny żółty kolor, wspaniale prezentuje się na pieczywie i jest ciekawą alternatywą dla codziennego jedzenia chleba z serem żółtym czy szynką.
Taką pastę możemy przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 - 3 dni.
Taką pastę możemy przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 - 3 dni.
Składniki:
4 jaja ugotowane na twardo
150 g kukurydzy konserwowej
1/2 pęczka koperku
2-3 łyżki majonezu
2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
pieprz, sól do smaku
Jaja ugotowane na twardo obieram i kroję na ćwiartki, kukurydzę przepłukuję na durszlaku i dokładnie odsączam, koperek drobno siekam.
Wszystkie składniki przekładam do misy blendera i miksuję.
W zależności od pożądanej konsystencji dokładam majonez i jogurt naturalny oraz przyprawy i ponownie miksuję, aż do uzyskania jednolitej pasty.
Smarowidło przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką i razowym pieczywem.
jakie to proste :) i wyglada tak smacznie. wyprobuje na pewno. ciesze sie ze tu trafilam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
o widzisz a mi z wczorajszego gotowania pół puszki kukurydzy zostało jus wiem co będzie :P
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam, ale już wiem, że pyszne i od razu wpisuję to zeszyciku z przepisami ;)
OdpowiedzUsuńhej :) Jestem z V. Zmieniłaś konto.? Martwię się, daj znać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ewcia1234 ;)
*ewcia.1234 :)
UsuńNo to trafia do zakładek :D
OdpowiedzUsuńChcę zjeść - teraz !!! :)))
OdpowiedzUsuńPyszności :)