Kompot z ciemnego winogrona

Winogrono, które użyłam do tego kompotu jest odmianą naszych polskich ciemnych winogron, które rosną w miesiącach jesiennych na działkach i w ogrodach. 
Taki winogron zazwyczaj jest dość cierpki i kwaśny aby zjadać go w większych ilościach, dlatego dziś proponuję przerobienie go na dobry kompot do codziennego spożycia.
Jeżeli macie nadmiar tych owoców u siebie na działce, zachęcam Was do wykorzystania tego prostego przepisu.

Przygotowanie kompotu zajmuje ok. 60 minut.
 Cała filozofia tkwi w zagotowaniu wody i dodaniu cukru według naszego upodobania, reszta robi się sama :)

Ja zazwyczaj na 1 kilogram owoców używam 1 szklankę cukru.



Składniki:

1 kg winogron 
1 szklanka cukru 

Do wysokiego garnka przekładamy umyte owoce, oczyszczone z wszelkiego rodzaju listków, łodyg i ogonków.
Winogrono zalewamy zimną wodą, tak aby jej ilość (wysokość w garnku) była mniej więcej dwa razy taka jak winogron.
Całość doprowadzamy do zagotowania, dodajemy cukier i trzymamy ok. 15 minut na gazie, aż owoce dokładnie zmiękną i puszczą dużą ilość soku.
W między czasie polecam kilka razy mieszać sok i dużą łyżką wyciskać z winogron ich zawartość, wpłynie to na intensywniejszy kolor kompotu. 

Gotowy napój przecedzamy przez sito i podajemy.
Kompot smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

5 comments:

  1. Fakt! Takie winogrona nie są zbyt smaczne, ale kompocik zawsze pyszny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kompociki z winogron! I właśnie dzis robię kolejny gar:) Gdzie jesteś na V? Specjalnie konto załozyłam aby Cię czytac bo wpisy dodawały mi energii .. Zaproś mnie Kaki144

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja tam lubię ten winogron i każde inne owoce cierpkie :) a kompotu z winogron jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń