Winogrono, które użyłam do tego kompotu jest odmianą naszych polskich ciemnych winogron, które rosną w miesiącach jesiennych na działkach i w ogrodach.
Taki winogron zazwyczaj jest dość cierpki i kwaśny aby zjadać go w większych ilościach, dlatego dziś proponuję przerobienie go na dobry kompot do codziennego spożycia.
Jeżeli macie nadmiar tych owoców u siebie na działce, zachęcam Was do wykorzystania tego prostego przepisu.
Przygotowanie kompotu zajmuje ok. 60 minut.
Cała filozofia tkwi w zagotowaniu wody i dodaniu cukru według naszego upodobania, reszta robi się sama :)
Ja zazwyczaj na 1 kilogram owoców używam 1 szklankę cukru.
Składniki:
1 kg winogron
1 szklanka cukru
Do wysokiego garnka przekładamy umyte owoce, oczyszczone z wszelkiego rodzaju listków, łodyg i ogonków.
Winogrono zalewamy zimną wodą, tak aby jej ilość (wysokość w garnku) była mniej więcej dwa razy taka jak winogron.
Całość doprowadzamy do zagotowania, dodajemy cukier i trzymamy ok. 15 minut na gazie, aż owoce dokładnie zmiękną i puszczą dużą ilość soku.
W między czasie polecam kilka razy mieszać sok i dużą łyżką wyciskać z winogron ich zawartość, wpłynie to na intensywniejszy kolor kompotu.
Gotowy napój przecedzamy przez sito i podajemy.
Kompot smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
Fakt! Takie winogrona nie są zbyt smaczne, ale kompocik zawsze pyszny! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kompociki z winogron! I właśnie dzis robię kolejny gar:) Gdzie jesteś na V? Specjalnie konto załozyłam aby Cię czytac bo wpisy dodawały mi energii .. Zaproś mnie Kaki144
OdpowiedzUsuńok:) poszukam Ciebie, pozdrowienia :)
Usuńa ja tam lubię ten winogron i każde inne owoce cierpkie :) a kompotu z winogron jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńUwielbiam kompot z winogron! :)
OdpowiedzUsuń