Wykończeniem ciasta drożdżowego albo deserów, które będziemy zapiekać w piekarniku jest dobra kruszonka.
Dziś proponuję wersję urozmaiconą tradycyjnej kruszonki - taka cynamonowa idealnie nadaje się do wszelkich wypieków z jabłkami w roli głównej.
Dziś proponuję wersję urozmaiconą tradycyjnej kruszonki - taka cynamonowa idealnie nadaje się do wszelkich wypieków z jabłkami w roli głównej.
Znajdzie swoje szerokie zastosowanie jako dodatek do placków, ciast drożdżowych czy muffinów.
Jest niezwykle aromatyczna, ma przyjemny kolor i ozdobi każdą słodkość i deser.
1/2 kostki masła (125 g)
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki najlepiej typ 450
1 łyżeczka cynamonu
Masło roztapiam w rondelku, zostawiam do lekkiego ostygnięcia.
Do miski przekładam mąkę, cukier, cynamon i dodaję roztopione masło.
Za pomocą palców ugniatam intensywnie składniki robiąc charakterystyczną kruszonkę, którą zaraz po wyrobieniu posypuję ciasto lub deser i zapiekam.
(W razie potrzeby podczas wyrabiania można dodać trochę więcej mąki jeżeli uznamy to za konieczne).
(W razie potrzeby podczas wyrabiania można dodać trochę więcej mąki jeżeli uznamy to za konieczne).
Fajny pomysł! Już sobie wyobrażam, jak smakuje ciasto z taką kruszonką i jak cudownie pachnie! :)
OdpowiedzUsuńcynamonowa kruszonka? musi byc pyszne :D
OdpowiedzUsuńwww.bagietka.wordpress.com
aromatycznie :) przyjemnie:)
OdpowiedzUsuńCzuję, że będę ją dawać, gdzie popadnie ^^
OdpowiedzUsuń