Pomysł na smaczną przystawkę lub szybką sałatkę.
Danie doskonale sprawdzi się na każdej imprezie albo w ciągu dnia w ramach przekąski.
Możemy tutaj dodać swój ulubiony ser, najlepiej jednak sprawdzi się ser typu feta lub ser pleśniowy, taki który możemy rozkruszyć w dłoniach i który idealnie połączy się z sosem.
Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji jeść surowego kalafiora to koniecznie wypróbujcie :)
Jędrny i chrupiący idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju sałatek.
Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji jeść surowego kalafiora to koniecznie wypróbujcie :)
Jędrny i chrupiący idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju sałatek.
Składniki:
1/2 główki średniej wielkości kalafiora (u mnie 400 g)
150 g sera typu feta
2-3 łyżki śmietany 12%
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
2 małe ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku
Kalafiora dzielę na małe różyczki, przekładam do miski z zimną, lekko osoloną wodą i moczę ok. 15 minut.
Następnie przekładam kalafior na durszlak, usuwam wszelkie zabrudzenia, przepłukuję zimną wodą i odcedzam.
Pozostawiam różyczki do całkowitego osuszenia.
W tym czasie do miseczki wkruszam ser, przeciskam przez praskę czosnek, dodaję śmietanę, jogurt naturalny i musztardę oraz doprawiam do smaku.
Całość dokładnie mieszam, aby powstał aksamitny sos.
Różyczki kalafiora polewam sosem i mieszam, aby składniki połączyły się ze sobą.
Sałatkę przed podaniem polecam schłodzić.
schrupałabym takiego kalafiora! :)
OdpowiedzUsuńsuper! z chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńTrochę dziwne mi się to wydaje.. jednak lubię kalafior na surowo, więc spróbuję! :)) Pozdrawiam. Naaii
OdpowiedzUsuńMi się też dziwne wydawało dopóki nie spróbowałam :)
UsuńJeżeli ktoś lubi sery i kalafior to połączenie powinno spodobać się ;)
Hmm.. Brzmi nieco nietypowo, ponieważ nie przywykłam do jedzenia surowego kalafiora, ale ten sosik jakoś tak mnie kusi... ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś z pewnością zrobię ;D
Lubie kalafior na surowo a sery jeszcze bardziej. Czyżby to było idealne połączenie :D. Trzeba będzie wypróbować
OdpowiedzUsuń