Sorbety to proste i orzeźwiające desery, idealne nie tylko na lato.
Mrożone, owocowe, nisko kaloryczne...możemy je robić z naszych ulubionych owoców.
Potrzebny Nam jest tylko blender do zmiksowania całości oraz trochę cierpliwości,
aby deser dobrze się zamroził.
Do przyrządzenia sorbetu doskonale przydają się wszelkiego rodzaju silikonowe formy.
Ja zawsze z takich korzystam, możemy wybrać ciekawy kształt i zrobić komuś miłą niespodziankę:)
Jeżeli nie posiadamy takich foremek wykorzystajmy szklanki czy foremki do lodów.
Składniki:
na 3 sztuki o średnicy ok. 5 cm
2 duże dojrzałe banany
ok. 100 g jagód lub soku jagodowego
(jagody mogą być ze słoika jeżeli robiliśmy zapasy na zimę)
2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
starta czekolada do ozdoby
Banany oraz jagody przekładam do misy blendera i miksuję na owocowe puree.
Jeżeli nie wystarcza mi naturalna słodycz owoców dodaję miód dla osłody.
Owocową masę przekładam do foremek i wstawiam do zamrażarki przynajmniej na 2 - 3 godziny,
a tak naprawdę do momentu, aż deser dokładnie się zamrozi.
15 minut przed podaniem wyjmuję deser z lodówki, aby "doszedł do siebie" i nie był, aż tak bardzo zimny.
Sorbet dodatkowo można udekorować startą czekoladą bądź innymi ulubionymi dodatkami.
nie dość, że taki sorbet musi wspaniale smakować to jeszcze jak uroczo wygląda w takiej serduszkowej wersji! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie się prezentuje ;D
OdpowiedzUsuń