Kolorowa sałatka z fety i rukoli pięknie prezentuje się na stole.
Jest prosta w przygotowaniu, ale za to niezwykle smaczna.
Jest prosta w przygotowaniu, ale za to niezwykle smaczna.
Połączenie kilku składników gwarantuje wspaniały smak, całość dopełnia aromatyczny sos.
Składniki:
na 2 porcje
400 g rukoli
200 g sera typu feta
1/2 szklanki czarnych oliwek
300 g pomidorków koktajlowych
Sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
Na początku przygotowuję sos.
Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz sok z cytryny mieszam w naczyniu, przeciskam przez praskę ząbek czosnku, dodaję zioła oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie mieszam i odstawiam, aby smaki się przegryzły.
Umytą i osuszoną rukolę łączę z pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi oraz oliwkami,
fetę kroję w kostkę lub drobno kruszę i układam jako ostatnią warstwę.
Przygotowaną sałatkę bezpośrednio przed podaniem polewam sosem,
całość delikatnie mieszam.
Świetna :) Taka kolorowa, że aż chce się usiąść i chwycić za widelec :)
OdpowiedzUsuńPysznie. :) Uwielbiam takie sałatki, szybko, zdrowo i mega smacznie! :)
OdpowiedzUsuń