Sałata ze śmietaną

Sałata ze śmietaną bądź w wersji light z jogurtem naturalnym to bardzo szybki dodatek do obiadu znany chyba każdemu.
W każdym domu robi się ją inaczej, ja dziś przedstawiam Nasz ulubiony sposób.



Składniki:
1 duża główka sałaty masłowej
ok. 250 g śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Dodatkowo dla ozdoby:
posiekany szczypior lub rzodkiew


Liście sałaty myję dokładnie pod bieżącą wodą, osuszam i rwę w dłoniach na mniejsze kawałki.
Całość umieszczam w dużej misce.
 Śmietanę łączę z sokiem z cytryny, doprawiam solą oraz pieprzem do smaku.
 Śmietaną polewam sałatę, mieszam i od razu podaję.

Dodatkowo przed podaniem możemy ozdobić naszą sałatę drobno posiekanym szczypiorem lub rzodkiewką.
 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

2 comments: