Mini racuszki serowe

Lekkie i delikatne placuszki serowe, idealne na śniadanie :)
Najlepiej smakują z miodem i gorącym kakao.



Składniki:
na ok. 15 małych sztuk

ok. 250 g sera białego półtłustego
 3 jaja
3 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka oliwy
szczypta soli

Jaja rozdzielam dokładnie na białka i żółtka.
Białka ubijam wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W drugiej misce ubijam żółtka z cukrem pudrem na aksamitną masę, stopniowo dodaję rozdrobniony twaróg i ucieram.
Kolejno przesiewam do tego mąkę oraz proszek do pieczenia, miksuję.
Na sam koniec dodaję cukier waniliowy, oliwę oraz ubite białka.
Całość delikatnie mieszam, aż do połączenia się wszystkich składników.

Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Rozgrzaną patelnię smaruję minimalną ilością oliwy i łyżką układam małe porcje ciasta.
Kiedy na powierzchni placuszków pojawią się pęcherzyki przekładam je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażę.

Podaję z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, miodem czy powidłami.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

8 comments:

  1. muszę wypróbować przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a co z białym serem???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak widzę, że pominęłam go :) już dopisuję - dodajemy go zaraz do utartych żółtek.

      Usuń
  3. Uwielbiam wszystkie placuszki a te z Twoich przepisów są zawsze takie pyszne że wiadomo, że się nie zawiodę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie słodkie śniadania! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawie takie same jak te: http://www.tysiagotuje.pl/2012/10/serowe-placuszki-nigelii-sztuka-20-kcal.html
    Ale są pyszne, często je robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam o placuszkach Nigelii, a kiedyś też je często robiłam.
      Podobne są te placuszki bo obydwa przepisy łączy biały ser, ale jednak różnią się trochę, a już na pewno są wyczuwalnie inne w smaku - jak dla mnie :)

      Usuń