Bardzo łatwy przepis na kaszę jaglaną z warzywami.
Idealna propozycja dla zabieganych oraz dla osób, które dbają o linię.
Danie jest niezwykle wartościowe i treściwe.
Tak naprawdę za każdym razem możemy przygotować inną wersję, wystarczy dodać swoje ulubione warzywa, przyprawy czy zioła.
Tak naprawdę za każdym razem możemy przygotować inną wersję, wystarczy dodać swoje ulubione warzywa, przyprawy czy zioła.
Składniki:
na 2 porcje
szklanka kaszy jaglanej
1/2 puszki kukurydzy
1 biała część pora
1 czerwona papryka
2 marchewki
sól, pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka masła
200 ml bulionu warzywnego
Dodatkowo:
natka pietruszki lub koperek
Kaszę jaglaną gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu.
Najczęściej na jedną szklankę kaszy przypadają dwie szklanki wody.
Zagotowujemy całość na małym ogniu, często mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia płynu.
Do gotującej się kaszy warto dodać łyżkę masła i sól do smaku.
Przygotowaną kaszę przekładamy do miseczki i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Pora i paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę,
marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i jak się rozpuści dodajemy kolejno pora, aby delikatnie zeszklił się, następnie paprykę oraz marchewkę.
Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu.
Kiedy warzywa staną się miękkie dokładamy kaszę oraz osączoną kukurydzę.
Zawartość patelni podlewamy stopniowo bulionem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kurkumą.
Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszając, aż do wyparowania nadmiaru płynu i do połączenia się składników.
Gorące danie podajemy posypane koperkiem bądź natką pietruszki.
ciekawie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAle ona przepięknie wygląda! :) Zjem monitor zaraz. :( xd
OdpowiedzUsuńKaszy jaglanej się nie miesza, ponieważ pomiędzy ziarenkami tworzą się kanaliki, które regulują temperaturę dzięki czemu nasza kasza nie przypala się
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację.
Usuń