Botwinka jest typowo sezonową zupą, przywołuje na myśl błogie lato.
Dzięki dużej ilości włoszczyzny oraz chrupiącej botwince zupa jest niezwykle aromatyczna.
Składniki:
na 2 - 2, 5 litra zupy
5 buraków
pęczek botwinki
1 biała część pora
2 marchewki
1 korzeń pietruchy
koperek
4 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
cukier do smaku
dodatkowo:
śmietana 12 % do smaku
ocet
sok z cytryny
podajemy z:
jaja ugotowane na twardo
ziemniaki
cebulka
Pora, marchewkę i pietruchę dokładnie myję i drobno kroję.
Warzywa układam na dnie garnka, zalewam wodą, dokładam ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuję do miękkości.
Buraki obieram, myję i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Oczyszczony pęczek botwinki kroję na paseczki o długości ok. 1 cm.
Do gotującego się bulionu warzywnego dokładam buraczki oraz botwinkę i gotuję dalej na małym ogniu, aż buraczki będą miękkie.
Na końcu doprawiam do smaku według uznania solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Można dodać 2 - 3 łyżki octu dla podkreślenia smaku.
Botwinkę najlepiej podawać z jajem ugotowanym na twardo bądź z ugotowanymi ziemniaczkami okraszonymi duszoną cebulką.
Całość serwować z łyżką gęstej śmietany oraz świeżo posiekanym koperkiem.
właśnie ostatnio marzyła mi się taka zupka ;)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka! :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie, bardzo ładny ma kolor:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo fajnie :D Ja chyba jednak pozostanę przy tradycyjnym barszczyku (moim ulubionym zresztą) ;)
OdpowiedzUsuń