Bardzo delikatne, śniadaniowe pancakes z dodatkiem maślanki są idealne na dzień dobry ;)
Warto podawać je z sezonowymi owocami, świetnie smakują z orzeźwiającym arbuzem w upalne dni.
Składniki:
na 8 placuszków
250 g mąki
250 g maślanki
80 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
50 g masła
dodatkowo:
arbuz
cukier puder
Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam do ostygnięcia.
Jaja ubijam na jasną, puszystą masę, dodaję kolejno pozostałe składniki:
cukier puder, proszek do pieczenia, maślankę, mąkę oraz rozpuszczone masło.
Całość dokładnie mieszam, aż do połączenia się składników.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego.
Na
patelni teflonowej nakładam łyżką małe porcje ciasta i smażę z każdej
strony po kilka minut, aż do uzyskania złocistego koloru placuszków.
Pankejki przyprószam cukrem pudrem i podaję z ulubionymi owocami.
z arbuzem....pycha:)
OdpowiedzUsuńach naleśniczki i do tego z arbuzem! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam autorów strony!
OdpowiedzUsuńAlso visit my weblog - bezplatny seokatalog