Budyniowe racuszki to po prostu bardzo puszyste placuszki.
Są lekkie i miękkie, zjada się je z wielką przyjemnością.
Doskonale smakują z cukrem pudrem albo powidłami.
Składniki:
na 6-8 dużych placków
5 płaskich łyżek proszku budyniowego o smaku waniliowym
8 łyżek mąki pełnoziarnistej
4 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1 jajo
3 łyżki roztopionego masła
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Do miski przesiewam przez sito suche składniki:
proszek budyniowy, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól.
Zawartość miski dokładnie mieszam.
W rondelku roztapiam masło i pozostawiam do ostygnięcia, następnie łączę je z mlekiem i jajkiem.
Do mokrych składników dodaję suche i miksuję na gładkie ciasto, które powinno mieć gęstszą konsystencję od ciasta naleśnikowego.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęsty można dodać trochę mleka, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać łyżkę mąki lub proszku budyniowego.
Na patelni rozgrzewam minimalną ilość tłuszczu i nakładając ciasto łyżką formułuję małe placuszki, kiedy placki staną się puszyste i pojawią się pęcherzyki przewracam je na drugą stronę.
Placuszki po uzyskaniu koloru złocistego przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, osączam z ewentualnego nadmiaru tłuszczu, posypuję cukrem pudrem i podaję.
Pierwsze słyszę o budyniowych placuszkach,chętnie wypróbuję,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIle placków wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńMi wyszło ok. 8 naprawdę dużych placków, jeśli będą mniejsze wyjdzie ich na pewno więcej.
UsuńWłaśnie je zjadłam,polecam naprawdę są pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze smakowaly.:-)
Usuńproszę o wskazówki, czym mogę zastąpić cukier puder i/lub cukier waniliowy? może to być stewia lub ksylitol?
OdpowiedzUsuńNatalia
Oczywiscie, ze moze byc to stevia lub ksylitol. Tak naprawde wybor slodzidla zalezy od Nas :-) sprawdzi sie tutaj tez miod czy syrop klonowy ale najlepiej polac tym juz usmazone placki.
Usuńjaką inną mąką można zastąpić tą pełnoziarnistą?
OdpowiedzUsuńTak naprawdę taką jaką mamy pod ręką.
UsuńSpokojnie odnajdzie się tutaj mąka pszenna, mąka tortowa, mąka luksusowa...
dziękuję
Usuńsuper, dzisiaj je robiłam i są pyszne, tylko musiałam dodać wiecej mąki bo nie były geste. jak Ty je smażysz, że sa takie grube? :) bo mi wyszły cieniutkie :( pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwczoraj zrobiłam! niebo w gebie! :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne :) ja dodalam jeszcze proszek budyniowy czekoladowy bo robilam podwojna porcje. Polecam
OdpowiedzUsuń